'Pas op 10 mei gezaaid maar nu al 20 centimeter hoog'

Het Maismeetnet verwelkomt dit jaar een nieuwe deelnemer. Het betreft Corné Rommens, melkveehouder in Hoeven.

%27Pas+op+10+mei+gezaaid+maar+nu+al+20+centimeter+hoog%27
© Johan Wissink

Wat voor bedrijf hebt u?
'We melken 115 koeien en houden 70 stuks jongvee. De melkgift ligt op 9.500 kilo per koe met 4,45 procent vet en 3,50 procent eiwit. We hebben 35 hectare gras, 15 hectare mais en nog 10 hectare natuurland.'

U boert op zowel klei als zand?
'Ja, we zitten op een overgangsgrond van zand naar klei. Dat is kenmerkend voor dit gebied van West-Brabant. De helft van de percelen bestaat uit droge zandgrond en de andere helft uit zware rivierklei. Op sommige plekken is de klei wel 35 procent afslibbaar. Je moet in het voorjaar dan meer geduld hebben. Ploegen lukt vaak niet.'

Welke grond gebruikt u voor de mais?
'Ik zaai op beide grondsoorten mais. Op de lichte zandgrond zaaiden we al op 20 april. Dat gewas staat inmiddels op kniehoogte. Ik schat 50 centimeter.

'Op de zwaardere grond konden we door het natte voorjaar pas op 10 mei zaaien. Deze mais heeft nu een lengte van 20 centimeter en staat er geweldig bij. Dit perceel volg ik voor het Maismeetnet. Het ligt in onze huiskavel, recht achter de stal. Ik loop er dus dagelijks langs, als ik de koeien ophaal uit de wei. Ik vind het erg leuk om mee te doen met het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Daar word je nooit dommer van.'

Welk ras zaaide u?
'We kozen voor DairyMais Energie van Agrifirm. Dit is een mengsel van drie zetmeelrijke maisrassen. Het is iedere keer weer een verrassing wat er precies in dat mengsel zit, maar ik vertrouw op Agrifirm.'

Hoe bestrijdt u het onkruid?
'Maandag heeft een akkerbouwer uit de buurt gespoten. De grond was mooi vochtig, dus het gewas kon de middelen prima opnemen. We doen niet aan mechanische onkruidbestrijding. De akkerbouwer voegde bij het spuiten GrowPEQ toe. Dit is een gewasbehandeling die de wortelgroei bevordert, waardoor we de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen met twee derde kunnen reduceren.

'Dit doen we al drie jaar en we zijn tevreden over de werking. Je mag nu eenmaal steeds minder bemesten, dus zoeken we naar manieren om toch een optimale groei te bereiken.'

Wat is voor u een optimale groei?
'We streven naar 55 tot 60 ton mais per hectare. Vorig jaar was een geweldig jaar. Toen haalden we die 60 ton. De voederwaarde lag op 992 VEM, 414 gram zetmeel en een drogestofgehalte van 40 procent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer