Vocht maakt verschillen in zaaidatum mais groot

De mais gaat pas de komende week de grond in bij een groot deel van de deelnemers aan het Maismeetnet. Door de regen eerder dit voorjaar was de grond tot nu toe te nat.

Vocht+maakt+verschillen+in+zaaidatum+mais+groot
© Toni Tati

Veel ondernemers klagen over de forse regen van de voorbije weken. Bas Fokkert uit Holthone spreekt over 50 millimeter. Ook Marco Heijblok uit Hippolytushoef vindt het nog erg nat. Hij hoopt maandag te kunnen zaaien.

Voor Ferd van de Ven uit Lage Mierde is het nog even afwachten met de mais. Op een perceel bij zijn huis staat nu winterrogge. Dat wordt dit weekend gemaaid om te voeren. 'Het is een stengelig product dat structuur geeft. We moeten toch meer naar zelfvoorzienendheid. Ik verwacht dat komende week de mais wordt gezaaid.'

Ambition

Gerrit de Jong uit Meerkerk kiest weer voor Ambition. 'Bij mij doet dit ras niet onder voor nieuwere rassen op het demoveld dat hier wordt aangelegd. Zeker nu de omstandigheden wat minder florissant zijn, wil ik een ras met een snelle beginontwikkeling', zegt hij.

Zeker nu de omstandigheden wat minder florissant zijn, wil ik een ras met een snelle beginontwikkeling

Gerrit de Jong, melkveehouder in Meerkerk

De omstandigheden op het Maismeetnetperceel zijn niet ideaal. Hoewel de mest erop ligt, heeft dit perceel veel regen gehad. 'Donderdag hopen we te kunnen zaaien, maar dan moet het perceel droog zijn. Laatst probeerde ik het met een cultivator te bewerken, maar dat was een en al pap.'

Ideale omstandigheden

Enkele andere Maismeetnetdeelnemers hebben al wel gezaaid, zoals Dick Davelaar uit Leusden. 'De omstandigheden waren op 21 april ideaal. Dan kun je wachten of doorwerken', stelt hij. Inmiddels is het gewas bij hem opgekomen.

Ook in Limburg waren de omstandigheden voor de maiszaai de laatste weken gunstig, zegt Guido Frijns uit Reijmerstok. De noordelijkste deelnemer aan het Maismeetnet, Willy Aarts uit Hallum, is eveneens al met de maisteelt begonnen.

Nieuwe deelnemer

Nieuwe deelnemer aan het Maismeetnet is Corné Rommens uit Hoeven. Bij zijn bedrijf is een deel van de mais gezaaid. 'We hebben maispercelen op verschillende gronden. Niet ieder perceel was zaaiklaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer