Warmte geeft mais extra groeispurt bij start

Hoewel de deelnemers aan het Maismeetnet hun gewas dit jaar elf dagen later hebben gezaaid, lijkt er sprake van een inhaalslag.

Warmte+geeft+mais+extra+groeispurt+bij+start
© Roelof de Jong

Vorig jaar zaaiden de deelnemers aan het Maismeetnet de mais gemiddeld op 30 april. Dit jaar is dit, mede als gevolg van het natte voorjaar, op 10 mei. Door de warme meimaand lijkt de bodemtemperatuur dit jaar niet beperkend voor de teelt.

Als gevolg van de hoge temperaturen groeit de mais goed. Het gewas komt in rap tempo boven en schiet omhoog. Hier en daar zorgt het grillige weer voor problemen.

Meerwaarde

Roelof de Jong uit Sibrandabuorren geeft de mais een extra boost door deze onder folie te telen. 'De planten ontwikkelen zich zo erg vlug. We zien komende herfst wel wat de meerwaarde van de folie is', blikt hij alvast vooruit.

De factor geluk speelt tegenwoordig ook een rol bij de teelt

Bas Fokkert, melkveehouder in Holthone

Bij een wat later gezaaid perceel, eind mei, was de start niet voortvarend. 'Vorige week donderdag hadden we 40 millimeter regen in een half uur tijd. De vochtige grond wordt warm en verdampend vocht komt tegen de folie, waar het condenseert. We moeten even afwachten of dit goed komt. Op zich kan dat wel. Herinzaai is geen optie, want het perceel is te nat.'

Mooie kleur

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond heeft het idee dat de bodem zelf voldoende temperatuur heeft. 'Door de warmte stond het gewas al in zes dagen boven. De plantjes hebben een mooie kleur.'

Ook Ferd van de Ven uit Lage Mierde is enthousiast: 'Het perceel was op een warme dag geploegd, wat de diepere laag verwarmde. Met de warme grond groeit het gewas snel. Nu mag er weer wat regen komen.' De melkveehouder merkt dat hij geluk heeft gehad. In Bladel, 2 kilometer verderop, zorgde een hoosbui op 29 mei voor overlast, maar bij hem bleef het droog.

Geluksfactor

Bas Fokkert uit Holthone spreidt het weerrisico door een deel van de mais op 20 kilometer afstand te zaaien. 'Het klimaat wordt grilliger. Vorig jaar knikte de mais plaatselijk. De factor geluk speelt tegenwoordig ook een rol bij de teelt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer