Unieke+situatie+op+grens+Brabant+en+Zeeland+door+watertekort
Nieuws
© Marcel Bekken

Unieke situatie op grens Brabant en Zeeland door watertekort

Op de grens van Noord-Brabant en Zeeland is er iets bijzonders aan de hand dankzij de aanhoudende droogte. Voorheen was er altijd genoeg water om in droge perioden de polders rondom Ossendrecht en Woensdrecht en een aantal Zeeuwse polders vanuit de Brabantse Wal, (op de grens van West-Brabant en Zeeland) van zoetwater te blijven voorzien.

Vanwege de aanhoudende droogte komt er echter sinds 4 juli geen druppel zoetwater meer over de stuw richting Zeeland. Dat vertelt Wim van Gorsel, voorzitter van de ZLTO-afdeling Oost Zuid-Beveland.

'Het is zelfs zo dat we op dit moment water uit het Spuikanaal, dat is het verlengde van het Volkerak-Zoommeer, richting de Zeeuwse en Brabantse polders proberen te krijgen. Dit om daar het watertekort op te lossen.’

Spaarbekkens

Van Gorsel noemt het een ‘heel bijzondere situatie’. ‘Maar het is mooi dat het kan. We zijn ook aan het kijken of we in de toekomst met behulp van spaarbekkens het zoetwatergebied rondom de Reigersbergsche polder kunnen uitbreiden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer