Aanhoudende+droogte+vraagt+om+verdeling+water
Nieuws
© Alex J. de Haan

Aanhoudende droogte vraagt om verdeling water

De verdeling van het beschikbare water is door het minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) ondergebracht bij het Managementteam Watertekorten (MTW). Het ministerie van Landbouw wil de uitrijperiode voor mest versoepelen.

Dat hebben de ministeries donderdag bekendgemaakt voorafgaande aan een ingelaste persconferentie over de droogte. Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, betrokken ministeries en de drinkwaterbedrijven hebben en blijven in het MTW samen op landelijk en regionaal niveau de verdeling van het water bespreken en op elkaar afstemmen.

De aanhoudende droogte zorgt dat er landelijk een grotere vraag is naar water dan wat er aan regen valt en via de rivieren ons land binnenstroomt. Het neerslagtekort in Nederland is toegenomen tot 278 millimeter en zal naar verwachting de komende twee weken stijgen naar 308 millimeter. Dat is in deze periode hoger dan in dezelfde periode in het recordjaar 1976.

Kritieke grens

Naast het neerslagtekort neemt ook de afvoer via de Rijn en Maas af. Bij Lobith ligt deze nu rond de kritieke grens van 1.000 kubieke meter per seconde en daalt de komende week naar verwachting tot 915 kubieke meter per seconde. De Maasafvoer bij St. Pieter schommelt de komende dagen tussen 30 en 35 kubieke meter per seconde.

Voorlopig geen algemeen beregeningsverbod voor Nederland

Hetty Klavers, bestuurslid Unie van Waterschappen

De voorspelling is dat het warme droger weer nog een tijd aanhoudt, waardoor komende weken mogelijk nieuwe maatregelen volgen om het water te verdelen. Pas na 8 augustus laten de weermodellen een kans op weersveranderingen zien.

Lees ook: Hogan belooft versoepeling EU-regels wegens droogte

De uitzonderlijke droogte treft boeren en tuinders hard. De betrokken ministeries erkennen de ernst van de situatie. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom besloten praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen.

Scheuren grasland

Zo wordt ingezet op een langere uitrijdperiode van mest op akkers. Ook dringt Nederland bij de Europese Commissie aan op coulance bij de regels voor het scheuren van grasland en de vergroeningsvoorwaarden. LTO Nederland heeft bij het ministerie aangedrongen op deze noodmaatregelen.

De versoepeling moet ertoe leiden dat er later dit jaar meer veevoer beschikbaar komt om de oplopende tekorten aan te vullen. Er is nauw contact tussen het ministerie van LNV en de sector over de droogte en de gevolgen daarvan voor boeren en akkerbouwers. Samen wordt bekeken welke andere knelpunten nog kunnen worden weggenomen.

Beregeningsverboden

Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn desondanks beregeningsverboden ingesteld, naast enkele regionale beregeningsverboden in het westen en het noorden. Tijdens de persconferentie op het ministerie van I&W liet Hetty Klavers, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, weten dat een algemeen beregeningsverbod voor Nederland voorlopig niet aan de orde is. Regionaal kan de maatregel wel afgekondigd worden.

Compensatie

Het ministerie van Landbouw gaat boeren met droogteschade niet compenseren. Dat zei Marjolijn Sonnema, directeur-generaal van het ministerie van Landbouw tijdens de persconferentie. Volgens het ministerie is de droogteschade een verzekerbaar risico. Sonnema liet weten dat het ministerie de premie voor de bredeweersverzekering in 2017 met 12 miljoen euro heeft gesubsidieerd.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer