Geurts+wil+snelle+reactie+Schouten+op+crisispakket
Nieuws
© DIRK HOL

Geurts wil snelle reactie Schouten op crisispakket

LNV-minister Carola Schouten moet snel reageren op de LTO-voorstellen voor een crisisaanpak in de agrarische sector. Dat vindt CDA-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Jaco Geurts.

LTO presenteerde dinsdag 31 juli een lijst met technische en economische crisismaatregelen die nodig zijn nu de voortdurende droogte, in april en mei voorafgegaan door overvloedige regenval, steeds meer schade aanricht. Voor een belangrijk deel van die maatregelen is de overheid aan zet.

'Het CDA vindt dat minister Schouten serieus moet bekijken welke maatregelen op korte termijn passend zijn. Ik zie ook bewegingen in andere EU-landen. Het kan niet zo zijn dat het gelijke speelveld verder onder druk komt te staan', zegt Geurts.

Naast de maatregelen op korte termijn, moet volgens het CDA de brede weersverzekering aantrekkelijker worden gemaakt. 'Bijvoorbeeld door verlaging van het eigen risico en de assurantiebelasting.'

Respect voor boeren

'Omdat boeren die zorgen voor ons voedsel relatief kleine marktpartijen zijn en afhankelijk zijn van weersomstandigheden, moet de minister actie ondernemen', aldus Geurts. 'Ik heb ongelooflijk veel respect voor onze boeren, tuinders en fruittelers die extra hard moeten werken onder deze zware omstandigheden en soms met wanhoop moeten toezien hoe hun gewassen verpieteren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer