Hogan+belooft+versoepeling+EU%2Dregels+wegens+droogte
Nieuws
© Europese Commissie

Hogan belooft versoepeling EU-regels wegens droogte

De Europese Commissie is bereid regels te versoepelen voor boeren en tuinders die schade ondervinden door de extreme droogte. Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft dat donderdag in Brussel bekend gemaakt.

Het gaat onder meer om vervroegde uitbetaling van Europese toeslagen en subsidies en om de mogelijkheid om vergroeningspercelen te benutten voor voederwinning. Ook zal de commissie welwillend kijken naar verzoeken van lidstaten om nationale financiele steun te mogen verlenen.

'Ik maak me grote zorgen om de effecten van deze lang aanhoudende droogte', aldus Hogan. Hij heeft al met ministers van verschillende lidstaten overleg gevoerd over de situatie en is bijgepraat over de gevolgen die deze heeft voor agrarische bedrijven. 'De commissie staat gereed om boeren bij te staan', liet hij weten.

De landbouwcommissaris zegt de nationale landbouwministers aan te moedigen om alle mogelijkheden te benutten die volgens de Europese regels zijn toegestaan. Daarbij gaat het volgens hem ook om de benutting van fondsen voor plattelandsontwikkeling en hulp bij risicomanagement.

Eind augustus wil de Europese Commissie zo gedetailleerd mogelijke informatie binnen hebben van de lidstaten over het effect van de uitzonderlijke weersomstandigheden. Vervolgens kan worden overlegd over eventuele aanvullende maatregelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer