Moorlag vraagt LNV om meer inzet weidevogels

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet zich meer inzetten voor het behoud van weidevogels. Dat vindt PvdA-Tweede Kamer-lid William Moorlag.

Moorlag+vraagt+LNV+om+meer+inzet+weidevogels
© Karst Breeuwsma

Moorlag stelt Kamervragen naar aanleiding van een interview met een vogelonderzoeker van de RUG in het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant over de afname van de vogelpopulatie. De onderzoeker concludeert dat boeren en weidevogels niet samengaan en dat agrarische natuurbeheer een grote hypocriete bende is.

• Lees ook: 'Weidevogelverhaal killend voor sector'

Volgens Moorlag zijn de beheersmaatregelen aan herziening toe, 'omdat het onvoldoende bescherming biedt aan weidevogels, in het bijzonder aan de grutto en onvoldoende is om de daling van het weidevogelbescherming te stoppen'. Hij vraagt welke maatregelen de minister wil nemen.

Provincies

Moorlag wil dat Schouten in overleg gaat met de provincies over aanvullende maatregelen om de daling van het weidevogelstand te stoppen.

Ook vraagt hij de toezicht en handhaving op het beschermen van vogelsoorten te verbeteren.

Tenslotte verzoekt Moorlag de minister het gesprek aan te gaan met de onderzoeker om zich 'nader te oriënteren en te verdiepen in de effectiviteit van het huidige systeem van beschermings- en beheersmaatregelen die tot doel hebben de weidevogels te beschermen, maar die dat in de praktijk onvoldoende bewerkstelligen.'

Het interview met de onderzoeker stuitte veel boeren tegen de borst. Zij klommen massaal in de pen richting Leeuwarder Courant. 'Het gaat om eenzijdige en tendentieuze berichtgeving', concluderen zij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer