Schaarste+aan+stro+doet+prijzen+stijgen
Achtergrond
© Fotopersburo Busink

Schaarste aan stro doet prijzen stijgen

De opbrengsten aan stro per hectare vallen door de droogte zo hier en daar (wat) tegen. Tegelijk is er veel vraag naar stro, onder andere vanuit Noorwegen, Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. De prijzen zijn daardoor hoger dan voorgaande jaren.

Fouragehandel Delger in Drieborg, midden in het Oldambt, merkt duidelijk dat er meer vraag naar stro is vanuit Scandinavië. Nu de handel in gerste- en tarwestro goed op gang is gekomen, is ook duidelijk dat er minder stro van een hectare komt. De Groningse fouragehandel gaat er daarom vanuit dat stro dit jaar schaars wordt.

Hogere noteringen

Bij de Vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) merken ze dat de stroprijzen oplopen. Vorige week noteerde gerst los van het land af 50 tot 60 euro per ton en deze week 60 tot 65 euro per ton.

Bij tarwestro los hetzelfde beeld: vorige week een notering van 65 tot 75 euro per ton en deze week 70 tot 80 ton per euro. Gerstestro in balen kwam vorige week uit op 85 euro per ton. Deze week was er geen notering. Tarwestro in balen op de vrachtwagen noteerde deze week 95 euro.

Er is duidelijk meer vraag naar stro dan voorgaande jaren

Maas van den Heuvel, beursleider van LNCN

Stemming vast

'Er is duidelijk meer vraag naar stro dan voorgaande jaren. De stemming is vast', zegt beursleider Maas van den Heuvel van LNCN. 'Dat heeft onder andere te maken met de veehouderij. Bij minder winning van kuilvoer zijn er altijd veehouders die het jongvee stro gaan bijvoeren. In een droog jaar doet de prijs van stro dan iets extra's.'

Van den Heuvel wijst erop dat in grotere delen van Europa sprake is van droogte en dat werkt twee kanten op: de vraag neemt toe en het aanbod laat te wensen over. Dat speelt onder andere in het Verenigd Koninkrijk. Door de strenge winter en de droogte is er relatief weinig stro beschikbaar.

Engeland, Wales en Frankrijk

In de periode maart-april lag de prijs van stro in Engeland en Wales op circa 101 Britse pond (113 euro) per ton, 47 procent hoger dan een jaar eerder (55 Britse pond of bijna 62 euro). Tarwestro laat hetzelfde beeld zien. Dit voorjaar lag de prijs op 91 Britse pond (102 euro), 42 procent hoger dan de 49 Britse pond (55 euro) in maart vorig jaar.

Net als in Nederland was de graanoogst in Frankrijk ook eerder. Er kwam daardoor al vroeg in het jaar stro vanuit Frankrijk naar Nederland. 'Vier à vijf weken geleden kwam het eerste stro uit Frankrijk. Ik denk ongeveer twee weken eerder dan normaal', zegt Marieke Lombaard, commercieel medewerker bij fouragehandel Van der Wal in Creil.

Opbrengst niet optimaal

Van der Wal levert vooral stro vanuit de Noordoostpolder en Frankrijk, met name voor stalstrooisel en voor het afdekken van bollenbedden. Daarnaast ook voerstro voor jongvee en droogstaande koeien. 'De opbrengsten aan stro zijn niet optimaal, terwijl de vraag behoorlijk is. De stroprijzen laten daardoor een stijgende lijn zien', zegt Lombaard.

In België is de prijs van tarwestro in een tien maanden tijd gestaag gestegen van 78 euro per ton in september 2017 naar 120 euro per ton in de laatste maanden. Opmerkelijk is dat sinds begin juli de prijs van tarwestro bij onze zuiderburen is gedaald naar 85 euro per ton.

Lood om oud ijzer

Een alternatief voor de verkoop van stro is het laten hakselen. Het levert zo'n 1.000 kilo effectieve organische stof per hectare op en dat heeft voor de akkerbouwer ook waarde.

Uit berekeningen blijkt dat bij een stroprijs van 200 euro per hectare en bij 4 ton stro per hectare verkoop of hakselen lood om oud ijzer is. De waarde van organische stof zorgt zo voor een bodem in de stromarkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer