Bruggen+bij+Gramsbergen+compleet+vervangen
Nieuws
© Tweeluik Fotografie Fred Roest

Bruggen bij Gramsbergen compleet vervangen

De twee bruggen bij Gramsbergen over het Afwateringskanaal die vorige week woensdag plotsklaps werden afgesloten, worden helemaal vervangen.

Tot die tijd blijven de Kieftbrug en de Beltmansbrug over het Afwateringskanaal afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De bruggen vertonen een zodanige vorm van betonrot dat de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd. Boeren die schade lijden door de afsluiting, kunnen een vergoeding krijgen, zegt eigenaar Waterschap Vechtstromen van de bruggen.

Hoe lang de vervanging van de twee bruggen gaat duren, durft het waterschap niet te zeggen. De afsluiting zorgde de afgelopen dagen voor onrust onder de boeren die land in gebruik hebben aan de overzijde van het Afwateringskanaal. Het maakt dat een kleine tiental boeren flink moet omrijden, tot 25 kilometer.

Oplossing

De Teunisbrug en Beenenbrug (die niet intensief worden gebruikt) worden vandaag nader geïnspecteerd, zegt Vechtstromen. Zo kan worden bepaald of ze als tijdelijke oplossing kunnen worden ingezet. Waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg inventariseren ook andere (tijdelijke) oplossingen.

Waterschap en gemeente Hardenberg zeggen de gang van zaken te betreuren. 'We doen er alles aan om zo snel mogelijk tot een goede (tijdelijke) oplossing te komen', zegt woordvoerder Rob Spit van Vechtstromen. Zo wordt de inzet van een noodbrug overwogen.

Betonrot

Naast het beton bleek ook de wapening van de bruggen ernstig aangetast. Naast de betonrot is ook toegenomen zwaar verkeer volgens de brugbeheerder een ooraak. 'Uit onderzoek door externe experts bleek in 2016 dat de hoofddraagconstructie van de bruggen in goede staat was. Wel werden zorgpunten geconstateerd, zoals het toegenomen zware verkeer over de brug in combinatie met de leeftijd van de brug', zegt Spit.

Eind maart werden tijdens een visuele inspectie ernstige betonscheuren geconstateerd. Nader onderzoek wees vorige week uit dat ook de stalen wapening was aangetast. De externe constructeur adviseerde het waterschap en gemeente daarop om de bruggen direct te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

In gesprek

Waterschap Vechtstromen en wegbeheerder gemeente Hardenberg zeggen verrast te zijn over de zeer slecht staat van de brug. 'Wij gaan met betrokken externe experts, die de onderzoeken destijds hebben opgeleverd, in gesprek hoe dit kan. Onze focus ligt nu eerst op de beste tijdelijke oplossing, daarna komt de evaluatie', zegt Spit.

De komende tijd worden direct omwonenden bezocht om te bepalen welke tijdelijke maatregelen het beste kunnen worden genomen. Boeren waarmee contact worop opgenomen wordt gevraagd om de extra gemaakte kosten door de afsluiting van de bruggen goed bij te houden. 'Het is ontzettend vervelend dat agrariërs en andere mensen nu moeten omrijden. Veiligheid gaat echter voor alles, aldus Spit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer