Meer+rendement+halen+uit+restproducten+tuinbouw
Nieuws
© Roel Dijkstra

Meer rendement halen uit restproducten tuinbouw

Negen onderzoekspartners uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk brengen hun kennis samen. Dat doen ze om nieuwe toepassingen voor de bio-economie te vinden voor de restproducten uit de tuinbouwsector.

Het project in kwestie heet BioBoost. Het loopt drie jaar en is in 2017 gestart. Het project BioBoost onderzoekt hoe tuinbouwers meer kunnen doen met hun reststromen, hoe ze die reststromen dus meer hoogwaardig kunnen verwerken dan in bijvoorbeeld een eenvoudige compostering.

De tuinbouw produceert grote hoeveelheden 'groenafval', zoals plantaardige resten (stengels en bladeren), onverkoopbare groenten en fruit of overproductie in bepaalde periodes van het jaar. Die resten worden op dit moment soms weggegooid, gebruikt voor het maken van compost, veevoeder of voor de productie van biogas.

Expertise

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) in België is een partner van het project BioBoost. ILVO legt zijn expertise en netwerk rond valorisatie van plantaardige reststromen in de schaal om de doelstellingen van BioBoost te realiseren.

Bart Van Droogenbroeck van ILVO: 'Wij mikken in Vlaanderen onder meer op een hoogwaardigere valorisatie van overproductie en klasse 2 van tomaat, maar ook courgette, puntpaprika en komkommer, tot verwerkt voedingsproduct of ingrediënt. Het gebruik van innovatieve verwerkingstechnologie biedt immers nieuwe mogelijkheden. Het zuurstofarm vermalen en fractioneren van natte biomassa is daar één voorbeeld van.'

Meeting

Op donderdag 21 juni wordt een eerste stakeholdersmeeting voor de tuinders en bedrijven in Vlaanderen georganiseerd op Inagro, onder de titel 'Agro-food restromen: van kostenpost naar inkomstenbron'. Beleidsspecialisten en Europese bedrijven vertellen er hoe zij samenwerken om de bio-economie in de tuinbouwsector te organiseren.

Van Vliet Contrans, Greenpack, Kennis & Expertisecentrum Plantenstoffen en de gemeente Westland zijn vanuit Nederland betrokken bij het project BioBoost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer