Kalverhouderij spijkert aan hygiënebewustzijn

27 kalverhouders kwamen dinsdagmiddag naar het bedrijf van collega Jansen in Ulicoten voor de LTO/VVK-bijeenkomst Hygiëne. Het was de eerste van een serie van tien bijeenkomsten. Doel daarvan is het vergroten van het hygiënebewustzijn bij de kalverhouder.

'Het is geen sexy onderwerp, maar wel noodzakelijk', zegt dagvoorzitter Pieter Verhoeven van LTO Kalverhouderij. Hygiëne is een belangrijk punt als het gaat om diergezondheid en in samenhang daarmee het antibioticagebruik. De vleeskalverhouderij wil de dierdagdosering bij kalveren graag verder terugbrengen.

Om dat te realiseren, organiseren LTO Kalverhouderij en Vereniging van Vleeskalverhouders ook kennissessies tussen melkveehouders en kalverhouders. 'We moeten elkaar helpen om de vitaliteit en kwaliteit van kalveren te verbeteren', zegt Verhoeven.

Bewustwording

LTO Kalverhouderij en VVK kozen voor een interactieve aanpak van de hygiënebijeenkomsten. Dierenarts Erik van de Velden en MS Schippers gaven een korte presentatie. Daarna gingen de deelnemers verdeeld over drie groepen de stal in. Elk met een thema: ongedierte, hygiëne op het bedrijf en hygiënemaatregelen toepassen.

'Niet om een waardeoordeel te geven over het bedrijf van de ondernemer, maar om te kijken wat er thuis anders wordt gedaan en of daaraan ook wat valt te verbeteren.' Voor Verhoeven zelf betekent dat dat hij aan de slag gaat met gaas om vogels te weren in zijn stal. 'Daar had ik niet aan gedacht', zegt Verhoeven.

Puntjes op de i

De kalverhouderij ontwikkelde een hygiënecheck aan de hand waarvan de ondernemer de situatie op het eigen bedrijf zelf of bijvoorbeeld samen met zijn dierenarts kan checken. De hygiënecheck is online te vinden op de site van de Kalverhouder.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer