Zeeuw+zorgt+voor+extra+inkomsten+met+opleidingen
Reportage
© Peter van Houweling

Zeeuw zorgt voor extra inkomsten met opleidingen

Marcel Uijl uit Zierikzee zag dat zijn gemengde bedrijf structureel te weinig inkomsten gaf. Daarom startte hij met opleidingen, zoals EHBO, bedrijfshulpverlening, heftruckopleidingen en trekkerrijlessen. Die neventak groeit als kool.

'Landbouw is leuk, maar er zijn meer jaren waarin je weinig verdient dan jaren met positieve uitschieters', zegt Uijl. Hij merkte dat zijn gemengde bedrijf van 62 hectare op termijn te weinig opleverde voor een volwaardig inkomen. 'Er was een neventak nodig of een hogere omzet uit de bestaande activiteiten.'

Zijn ouders waren toen al naast de boerderij een minicamping begonnen; eerst voor 15 plaatsen, tegenwoordig voor 25 plaatsen. Zijn moeder runt Camping 't Uulof, Zeeuws voor het Uilenhof.

EHBO

Bij toeval werd Uijl op het spoor gezet van een andere nieuwe tak: opleidingen. Een vriendin adviseerde hem om EHBO-lessen te gaan geven, nadat hij zelf een cursus had gevolgd vanwege de camping. De ondernemer nam het advies ter harte, volgde kaderopleidingen EHBO en startte in 2009 het bedrijf Safety Care Opleidingen.

Vanavond liggen hier boeren en loonwerkers op de grond de stabiele zijligging te doen

Marcel Uijl, agrarisch ondernemer in Zierikzee

Dat bracht een paar moeilijke beslissingen met zich mee. Was het geven van opleidingen bijvoorbeeld te combineren met melkkoeien? In de begintijd was Uijl soms om 4 uur 's ochtends aan het melken om op tijd naar Den Haag te kunnen vertrekken om daar les te geven.

Stoppen met melken

Uiteindelijk nam de ondernemer met de andere maten in de maatschap het besluit om te stoppen met melkvee om zich vooral te kunnen richten op opleidingen. Kort daarna werd de koeienstal omgebouwd tot lesruimte. Zijn vader bleef vooral de akkerbouw doen.

De familie Uijl stopte niet helemaal met veehouderij. Het melkvee is vervangen door vleesvee. Eerst kwamen er Blonde d'Aquitaines, maar die waren wat te wild. Tegenwoordig heeft de familie Belgisch blauwe dikbillen.

Natuurgebied

Het vee staat in de winter op stal en loopt 's zomers in natuurgebied de Prunje, een terrein met nieuwe zilte natuur op steenworp afstand van het bedrijf. Daar lopen de koeien alleen voor de groei. De vleesaanzetting moet vooral in de winter gebeuren. Op tweejarige leeftijd gaan de dieren naar de slacht.

Er is veel vraag naar het vlees, ook bij cursisten van Uijl. Hij laat op zijn smartphone een sms'je lezen dat hij pas kreeg van een cursist uit Dordrecht die niet kan wachten tot er weer een rund wordt geslacht.

Klantenbestand

De opleidingentak blijft groeien. Het klantenbestand is divers, van groepen boeren en heftruckchauffeurs tot de jeugdbrandweer en de reddingsbrigade. Daarnaast heeft Uijl grote bedrijven als klant, zoals de Nederlandse Spoorwegen (NS).

De ondernemer geeft veel lessen samen met zijn vrouw, die ook kaderinstructeur is. Zo nodig huurt hij zzp'ers in. Buiten Zeeland stelt hij zich altijd voor als 'de boer uit Zierikzee'. 'Zo kent iedereen me bij de NS.'

Lesruimtes

Op het gemengde bedrijf nemen de opleidingsactiviteiten een steeds belangrijker plek in. De voormalige koeienstal is nu lesruimte, in een oude varkensschuur heeft Uijl eenheden gebouwd voor diverse soorten brandoefeningen en in de uienbewaarplaats zijn stellingen aangebracht voor oefeningen voor heftruckchauffeurs. Die geeft hij zodra de uien zijn afgeleverd.

De Zeeuwse ondernemer geeft een rondleiding door zijn bedrijfsgebouwen. In de uienbewaarplaats staat ook een kleine vrachtauto die volledig is ingericht voor brandoefeningen. Met deze 'mobiele eenheid' gaat hij naar bedrijven om er lessen mee te geven.

Trekkerrijlessen

Buiten op het erf staat een trekker met een kieper. Dat is niet toevallig. Uijl heeft die speciaal naar buiten gereden omdat hij daarmee zijn nieuwste tak wil laten zien: trekkerrijlessen. Hij geeft de lessen met een compagnon. Het CBR neemt in Zierikzee de examens af. Het CBR stelt hoge eisen, zowel aan de docent als aan de trekker waarin deze lesgeeft.

Zo moet de trekker behalve een extra stoel naast de bestuurder onder andere zijn voorzien van dubbele bediening, verwarmde van binnenuit verstelbare buitenspiegels en een botsopvanger voorop de trekker. Cumela betaalde mee aan de botsopvanger van Marcel Uijl uit Zierikzee.

Fietsenvanger

De kieper moet onder andere zijn voorzien van een handrem, een achteruitrijsignalering en een fietsenvanger voor de wielen. Luchtremmen zijn nog niet verplicht, maar Uijl heeft zijn trekker er al wel geschikt voor gemaakt. 'Dat reageert veel sneller dan hydraulisch', geeft hij aan.

De ondernemer is positief over de extra's: 'Het is alleen maar goed; het is daarmee veel veiliger.' Om alles een beetje schoon te houden hangen achter de trekkerwielen bovendien extra lange spatlappen. Alles bij elkaar vergden de extra voorzieningen 'een hele investering'.

'Trekkerrijlessen volgen was nog niet mogelijk op Schouwen-Duiveland', zegt Uijl. 'Ik ben en blijf boer. Ik ben opgegroeid op de trekker. Het idee ontstond op een verjaardag. Ik dacht: 'Dat is wat voor mij, want ik zit toch al in de veiligheid. Bovendien is dit ook niet weersafhankelijk. Bij slecht weer gaan de lessen gewoon door.'

Afwisselend leven

De Zeeuw houdt van de combinatie van verschillende poten onder zijn bedrijf. 'Het is zo een afwisselend leven. Ik zou er een beetje gallisch van worden als ik altijd hetzelfde zou doen.'

Die avond krijgt de ondernemer weer een groep voor een cursus bedrijfshulpverlening. 'Vanavond liggen hier boeren en loonwerkers op de grond de stabiele zijligging te doen', zegt hij lachend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer