Waterafvoer+Rijn+daalt+naar+1%2E100+kuub+per+seconde
Nieuws
© Vidiphoto

Waterafvoer Rijn daalt naar 1.100 kuub per seconde

De waterafvoer van de Rijn bij Lobith is verminderd tot ongeveer 1.100 kubieke meter per seconde. Dat is nog voldoende voor de scheepvaart en watervoorziening in Nederland, maar de kritieke ondergrens komt wel in zicht.

Twee weken geleden zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dat bij een instroom van 1.000 kuub per seconde problemen gaan optreden. Op dat moment werd nog ruim 1.200 kuub gemeten.

In de nacht van zondag op maandag daalde het zogenoemde debiet onder de 1.200 kuub. Dinsdagmorgen meldde Rijkswaterstaat een afvoer bij Lobith van ongeveer 1.130 kuub. In de loop van woensdagmiddag is dat verder verminderd naar 1.100 kuub.

Belangrijk voor de de ontwikkeling op korte termijn zijn de weersomstandigheden in Duitsland. Als er in het in het stroomgebied van de Rijn veel onweersbuien vallen, zal dat de teruggang afremmen. Dinsdag wezen de verwachtingen voor de komende dagen daar echter nog niet op.

Record 1976 in zicht

In Nederland stijgt het neerslagtekort verder, ondanks een plaatselijk buitje op maandagavond. Het KNMI berekende begin deze week een tekort van 220 millimeter. Volgens de prognose voor de komende twee weken kan dat eind van de maand al 266 millimeter zijn. Daarmee zou het record van de droge zomer van 1976 worden geëvenaard.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer