LTO: beregeningsverbod funest kwetsbaar gewas

LTO Noord West heeft Hoogheemraadschap van Rijnland met klem verzocht een beregeningsverbod zo lang mogelijk uit te stellen en maatwerk te bieden aan de meest kwetsbare gebieden.

LTO%3A+beregeningsverbod+funest+kwetsbaar+gewas
© Koen van Wijk

De aanhoudende droogte heeft in West-Nederland nog geen grote problemen veroorzaakt voor de land- en tuinbouw. Wel zijn er geruchten dat Hoogheemraadschap van Rijnland deze week mogelijk een beregenings- en inundatieverbod instelt.

LTO Noord regio West heeft aan het College van Rijnland haar zorgen geuit over een mogelijk beregeningsverbod in het gebied waar veel bloembollen, planten en bloemen worden gekweekt.

Funest

Met name voor kwetsbare gewassen zou een beregeningsverbod funest zijn voor de gehele oogst, stelt LTO. Op 12 juli heeft Rijnlands calamiteitenorganisatie conform het Calamiteitenbestrijdingsplan Droogte opgeschaald naar 2b.

In het beheergebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is er nog voldoende water. Wel Wel vraagt het waterschap agrariërs om het beregenen van percelen onderling af te stemmen.

Slootpeil

Als iedereen tegelijk beregent, kan het peil in de sloten te veel dalen. Door om de beurt te beregenen, blijven de sloten op peil en blijft er voldoende water beschikbaar voor een ieder. LTO Noord heeft de leden binnen dit gebied ook een bericht gestuurd hierover.

De gevolgen van de droogte in het gebied van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn tot nu toe beperkt. Wel neemt hier de aanwezigheid van blauwalgen in de watergangen toe. Het is daarom niet verstandig dieren van het water te laten drinken, meldt LTO aan haar leden in dit gebied.

Hollandse Delta

Binnen het werkgebied van waterschap Hollandse Delta kunnen de waterpeilen op dit moment voldoende in stand gehouden worden. Wel benadrukt het waterschap het belang van het melden dat men gaat beregenen om te kunnen voldoen aan de watervraag. Tevens vraagt het waterschap agrariërs de watervraag ook onderling af te stemmen. Dit bericht is via de LTO Noord-afdelingen naar haar leden gegaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer