Beregeningsverbod+voor+deel+Veenkoloni%C3%ABn
Nieuws
© Studio Kastermans

Beregeningsverbod voor deel Veenkoloniën

Hunze en Aa's heeft voor de Veenmarken in de Veenkoloniën een beregeningsverbod ingesteld voor overdag. Van 19 tot 7 uur mag er wel worden beregend.

Dit verbod is noodzakelijk, omdat het waterschap in het gebied het zomerpeil niet kan handhaven, doordat veel boeren beregenen. Het schap gaat uit van ongeveer vijftig boeren die beregenen met een of meerdere haspels.

Het waterschap vroeg boeren eerder al zoveel mogelijk 's nachts te beregenen, maar agrarische ondernemers blijven dit ook overdag doen, stelt het waterschap. Daarom stelt Hunze en Aa's nu een beregeningsverbod in.

Gebied tot aan Nieuw Buinen voeden

In de Veenmarkten wordt water aangevoerd vanuit de Hoogeveenschevaart. De aanvoer gaat goed, meldt Hunze en Aa's. 'Maar vanaf daar moeten we het gebied tot aan Nieuw Buinen en omgeving voeden. Voordat het water daar aankomt, is het echter al uit de watergangen onttrokken door boeren die beregenen.'

Het verbod geldt niet voor het beregenen uit een bron of voor de hoogsalderende gewassen als bollen, uien en wortels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer