Coalitie ViVa welwillend over plan Schouten

De Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (ViVa) staat welwillend tegenover het Hoofdlijnenakkoord Warme Sanering Varkenshouderij. Zaterdag 7 juli bood landbouwminister Carola Schouten het akkoord aan de Tweede Kamer aan.

Coalitie+ViVa+welwillend+over+plan+Schouten
© Twan Wiermans

Doel van het akkoord is de geuroverlast te beperken en de vitalisering van de keten te versnellen. 'Dit past bij de ambities van de ketenpartijen', zegt Uri Rosenthal, voorzitter van de brede coalitie ViVa (bestaande uit POV, Rabobank, Vion, Topigs Norsvin, Agrifirm en ForFarmers) in een reactie.

• Lees ook: Akkoord over sanering varkenshouderij

De coalitie vindt echter dat het hoofdlijnenakkoord moet leiden tot écht resultaat. Zij wil daarom van de minister harde toezeggingen dat de te nemen maatregelen de geuroverlast ook daadwerkelijk beperken. Verder moet het fosfaatplafond behouden blijven voor de sector

Meetbare doelen

Aan het terugdringen van geuroverlast moeten volgens de coalitie meetbare doelen worden gekoppeld, net zoals bij de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK). Als het aan de coalitie ligt, komen bedrijven die voor de omgeving de grootste overlast veroorzaken als eerste in aanmerking voor de regeling.

Daarnaast moet overlast voor de omgeving zichtbaar en blijvend worden weggenomen. 'Niemand wil lege stallen in zijn omgeving', zegt Rosenthal. De coalitie wil dat er middelen beschikbaar komen voor het slopen van stallen. Zij vraagt van de minister de toezeggingen van provincies en gemeenten te concretiseren.

Vitaal perspectief

De coalitie wil dat het fosfaatplafond van bijna 39 miljoen kilo voor de varkenshouderij behouden blijft. Rosenthal noemt dat onmisbaar voor het perspectief van een vitale, toekomstgerichte sector. 'Er moet geen situatie ontstaan waarbij wordt ontschot naar andere sectoren.' De minister heeft dit in beraad.

Het Regeerakkoord heeft 200 miljoen euro gereserveerd voor het saneren van de varkenshouderij. Schouten trekt daarvan 120 miljoen euro uit voor het saneren en beëindigen van varkensbedrijven. 60 miljoen euro wordt gereserveerd voor innovatie en verduurzaming. Daarvan gaat 40 miljoen euro naar de varkenshouderij.

Stimuleringsregelingen

Rosenthal geeft aan dat de coalitie ook met 40 miljoen euro over de brug komt om de sector te verduurzamen. Over dat bedrag is Rosenthal in gesprek met andere ketenpartijen dan die uit de verbrede coalitie. Het geld komt beschikbaar via stimuleringsregelingen en revolverende fondsen. De coalitie wil dat deze middelen breed worden ingezet voor bijvoorbeeld mestverwerking en -verwaarding.

De POV laat in een reactie het bij de uitwerking van het akkoord de vinger aan de pols zal blijven houden. 'De minister van LNV kan of wil het behoud van het sectorale fosfaatplafond nog niet bevestigen. Dit terwijl handhaving van het sectorale fosfaatplafond én de uitvoering van het hoofdlijnenakkoord voor de varkenshouderij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook bij de uitwerking blijven we daarom waakzaam dat dit bijdraagt aan ons doel: een vitale en krachtige toekomst voor onze sector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer