Rijnland+controleert+kades+op+scheurvorming
Nieuws
© Koen van Wijk

Rijnland controleert kades op scheurvorming

Vanwege de aanhoudende droogte is Hoogheemraadschap van Rijnland gestart met inspecties van droogtegevoelige kades. Vooruitlopend op de dijkinspecties verrichtte Rijnland op meerdere locaties grondboringen.

Uit die boringen bleek dat het vochtgehalte acceptabel is, echter dat de grond wel droger begint te worden. Extreme droogte en neerslagtekort kunnen leiden tot uitdroging van de kades en instabiliteit.

Hierdoor kan scheurvorming of verzakking ontstaan. Om een goed beeld te krijgen van deze zeer droogtegevoelige keringen, heeft Rijnland besloten om vanaf vandaag deze keringen te inspecteren.

Waterinlaat

Naast deze inspecties wordt er sinds vorige week extra water ingelaten bij boezemgemaal Gouda. Door 35 kubieke meter per seconde in te laten, kan Rijnland haar polders voorlopig voorzien van voldoende water.

Dat is nodig om het systeem door te blijven spoelen en een zo goed mogelijke uitgangspositie te creëren voor het geval het nog droger wordt.

Pompinstallaties

Bij polder Bentwoud en de Vriezenkoopsepolder zijn tijdelijke pompinstallaties geplaatst om extra water in de polder te pompen. Bij deze laatste is het waterpeil wat laag in verband met werkzaamheden daar.

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer