Zet+koeien+bij+hitte+eerder+droog
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zet koeien bij hitte eerder droog

Droogstaande koeien kalven tijdens hittestress gemiddeld tot vijf dagen eerder af. Het is daarom verstandig om runderen eerder droog te zetten, stelt ForFarmers.

Door dit eerder afkalven, wordt de droogstandsperiode dus waarschijnlijk korter. Verstandig om hier nu bij het droogzetten vast rekening mee te houden. Een kortere droogstand heeft namelijk onder meer een negatief effect op het herstel van uierweefsel. Dit herstel heeft juist in tijden van hittestress extra tijd nodig.

• Lees ook: Hittestress leidt tot minder vruchtbaar kalf

Dat resulteert in een lagere piekproductie na afkalven. Haal daarom bij koeien, die momenteel richting het einde van de lactatie gaan, het moment van droogzetten een week naar voren, tipt ForFarmers. Het uier krijgt hierdoor voldoende tijd om te herstellen, zodat de koeien met een optimale voorbereiding de volgende lactatie in gaan.

Minder vitale kalveren

Droge koeien die te veel last hebben van hittestress eten minder. Hierdoor ervaren zij een langere en diepere negatieve energiebalans na het afkalven, wat resulteert in een mindere melkproductie later in de lactatie.

Daarnaast heeft een lage voeropname ook negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het ongeboren kalf, de biest productie en kan het leiden tot de geboorte van minder vitale kalveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer