Zieke koe stoot meer broeikasgassen uit

Ziektes in de melkveehouderij, zoals mastitis, klauwaandoeningen en subklinische ketose, verhogen de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 0,4 Mton per jaar.

Zieke+koe+stoot+meer+broeikasgassen+uit
© DIRK HOL

De reductieopgave van broeikasgassen in Nederland in 2030 bedraagt voor landbouw en landgebruik 3,5 Mton. Het verminderen van ziekten bij melkvee kan hierdoor een belangrijke bijdrage leveren aan dit klimaatdoel. Dat blijkt uit onderzoek van Pim Mostert, die maandag 25 juni aan de Wageningen Universiteit op dit onderzoek promoveerde.

Kosten

Wanneer een koe klinische mastitis krijgt, stijgt de broeikasgasuitstoot per kilo melk gemiddeld met 6,2 procent, bij subklinische ketose met 2,3 procent, en bij klauwaandoeningen met 1,5 procent in vergelijking met een gezonde koe. Een economische analyse toonde aan dat de totale kosten van een koe die subklinische ketose krijgt gemiddeld 130 euro zijn.

Vermindering van de melkproductie had het grootste effect op de economische gevolgen, terwijl de stijging in broeikasgassen voornamelijk wordt veroorzaakt door vroegtijdige afvoer van koeien en niet-leverbare melk.

Productieverliezen

Mostert wilde met het proefschrift de impact van ziekten bij melkvee op de uitstoot van broeikasgassen bepalen. Doel was ook om de relatie tussen de impact van deze ziekten op broeikasgassen en de economische gevolgen te analyseren.

Hiervoor is een model ontwikkeld dat eerst alle productieverliezen van zieke koeien berekent. Vervolgens is met een levenscyclusanalyse het effect van klinische mastitis, subklinische ketose en klauwaandoeningen op broeikasgassen bepaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer