Sierteeltexport+maakt+sprong+van+8+procent
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport maakt sprong van 8 procent

De Nederlandse bloemen- en plantenexport was in de eerste maand van dit jaar 8 procent groter dan in 2017. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De uitvoerwaarde lag in januari op 439 miljoen euro. De statistieken van Floridata, de organisatie die de exportcijfers vergaart, tonen dat planten het in januari relatief beter deden dan bloemen. De VGB noemt de stijging fors, omdat vorig jaar in januari een toename werd gerealiseerd van 13 procent. Uiteindelijk klom de exportwaarde in 2017 met 5 procent en passeerden exporteurs voor het eerst de grens van 6 miljard euro.

Poolse markt groeit verder

De uitvoerwaarde van bloemen klom de afgelopen maand met 4 procent naar 283 miljoen euro. Die van de pot- en tuinplanten maakte een sprong van 15 procent naar de totale som van 156 miljoen euro. Vorig jaar deden snijbloemen het structureel beter dan planten, het jaar daarvoor was het andersom. 'De groei in Oost-Europa is fors en jaagt de exportwaarde aan', verwijst directeur Matthijs Mesken van de VGB naar de plus van 15 procent op de Poolse markt. Het Oost-Europese land is gestegen naar de vierde plaats in de afzettop-tien.

Valentijnsdag is een belangrijke impuls voor de verkoop van bloemen en de eerste van een reeks bijzondere bloemen- en plantendagen. De definitieve resultaten op detailhandelsniveau kunnen morgen worden vastgesteld, maar de groothandel noteerde een goede aanloop. 'Het bevestigt de positieve stemming en de marktpotentie van bloemisterijproducten', stelt Mesken vast. Vooral tulpen deden het beter dan vorig jaar.

Duitsland heeft plus van 10 procent

Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de bloemen- en plantenexporteurs, noteerde in januari een bovengemiddelde stijging met 10 procent. 'Vorig jaar hadden we letterlijk een koude start in Duitsland, dan blijft de vraag achter. Daar moeten we bij de vergelijking rekening mee houden', nuanceert de VGB de toename.

De cijfers van Floridata laten zien dat de exportgroei naar bestemmingen buiten de top-tien achterbleef. De tien grootste afzetlanden waren in januari goed voor 82 procent van de exportomzet. In januari 2017 was dat aandeel nog 80,5 procent. De Nederlandse sierteeltexporteurs streven een zo groot mogelijke spreiding na bij hun afzet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer