Pootaardappelvelddag Delphy op teeltbedrijf NAK

Pootaardappeltelers moeten geen wonderen verwachten van middelen die de bodem en/of de aardappelplanten stimuleren. Vooral in stresssituaties kunnen ze iets extra's brengen. Dat kan belangrijk zijn bij steeds kleinere hoeveelheden kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, zo werd duidelijk op de Pootaardappelvelddag van adviesbureau Delphy.

Pootaardappelvelddag+Delphy+op+teeltbedrijf+NAK
© Han Reindsen

Delphy liet dinsdag 26 juni op het teeltbedrijf van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) in Tollebeek actuele ontwikkelingen zien op het gebied van pootaardappelen. Een belangrijk onderdeel van de rondgang langs de objecten was de bemestingsproef met nieuwe producten die het bodemleven stimuleren en/of de plantweerbaarheid moeten verhogen.

Het eerste middel in de bemestingsproef is Generate van Ralco. Het is een meststof op basis van goed oplosbare kobalt dat makkelijk door het bodembacteriën is op te nemen. 'Het heeft niets te maken met voeding van de plant', zegt Edwin Grim van Ralco. 'We voeden bacteriën, we voegen geen bacteriën aan de grond toe.'

Door actievere bacteriën komt er meer voeding vanuit de bodem voor de planten beschikbaar en dat maakt ze gezonder. De planten hebben minder last van stress, stelt Grim. 'In een eerste proef zagen we opbrengstverhogingen van 21 procent. Ik denk dat 5 procent realistischer is.' Per hectare is 1 liter nodig en dat kost 27,50 euro.

Vooral bij stress komen de producten goed tot hun recht

Jonas Klinkert, Olmix

Serie van drie

Olmix komt met een serie van drie producten om pootaardappelen positief te beïnvloeden. Algomel Push bevordert de groei van stolonen (ondergrondse uitlopers), Algomel Proact zorgt voor homogenere knolzetting en Algomel Shield zorgt voor een betere kwaliteit en afharding van de knollen.

Jonas Klinkert van Olmix: 'De producten zijn op basis van onder andere mangaan, zeewier, silicium en koperchloride. Vooral in een periode met stress komen de producten goed tot hun recht. Vorig jaar hebben we goede resultaten gezien. Of dat altijd het geval is, weten we nog niet. Het totale spuitschema kost 80 euro en is te combineren met andere bespuitingen.'

Microgranulaat

Olmix Explorer is een microgranulaat dat voor 30 procent bestaat uit organisch materiaal. De sporenelementen in het product stimuleren de micro-organismen in de bodem. Door meer mineralisatie komt er extra plantenvoeding beschikbaar. 'Er zijn goede effecten in mais en lelies gemeten. Het effect in aardappelen is nog niet zeker', zegt Klinkert. De kosten: circa 45 euro per hectare.

Alfing in Termunterzijl heeft de producten Potenza en Potenza Foliar in de proef liggen. In Amerika zorgen deze producten voor hogere opbrengsten in granen en dat zou ook moeten kunnen in aardappelen. Het Groningse bedrijf wil met onafhankelijk onderzoek weten wat de waarde van deze producten in pootaardappelen is.

Potavit van Aleomenno is een plantversterker die twee keer over het gewas moet worden gespoten: één keer bij een gewashoogte van 10 à 15 centimeter en één keer voor de knolzetting. Het middel moet zorgen voor een hogere productiviteit van het gewas.

Betere knolzetting

In de bemestingsproef liggen twee producten van Alltech die de aardappelproductie en -kwaliteit moeten verhogen. Soil-Set activeert het bodemleven met uitgebalanceerde voedingsstoffen en Crop-Set voorziet de planten van essentiële elementen. Dit moet zorgen voor een betere knolzetting, grotere uniformiteit en hogere kwaliteit.

Jacco Peene van Alltech vindt de kosten per hectare (60 tot 120 euro) niet zo belangrijk. 'Het gaat erom wat je ervoor terugkrijgt. Elke euro levert 3 tot 5 euro op. De middelen stimuleren de planten om het genetisch potentieel te halen. Vooral het moment van toedienen is bepalend voor de meerwaarde.'

Minder goede ervaringen

Uit de reacties van de pootgoedtelers blijkt dat ze niet altijd goede ervaringen hebben met dit soort middelen. 'Ik heb al vaker iets geprobeerd. Steeds ben je geld kwijt en zie je geen effect.' Een andere teler wijst erop dat je goed voor de grond moet zorgen en in ieder geval het organischestofgehalte met bijvoorbeeld compost op peil moet houden.

Volgens Peene moet je geen wonderen verwachten van middelen die de bodem en/of de planten versterken. Hij wijst er tegelijk op dat de markt in beweging is en telers minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen gebruiken. 'We moeten werken met minder chemie en de omstandigheden zijn extremer. Bij die uitdaging kunnen dit soort producten helpen.'

Driftreductie

Omdat dit jaar de regels rond driftreductie zijn veranderd, is in de rondleiding een demonstratie met de Delphy-spuitmachine opgenomen. Deze heeft vier systemen om de minimale eis van 75 procent driftreductie voor het hele perceel te halen: driftarme doppen, Airtec, luchtondersteuning en Wingssprayer. Qua druppelgrootte en bladbedekking onder, in het midden en boven in het gewas zijn er verschillen.

In de praktijk ziet Koen Peters van Delphy nog weinig veldspuiten met Airtec, luchtondersteuning en Wingssprayer. 'Elk systeem heeft voor- en nadelen. Kijk welke techniek het beste bij je past. 80 procent of meer werkt nog met een conventionele veldspuit.'

Luisbestrijding

Over de beste aanpak van luis- en virusbestrijding in pootaardappelen zijn de meningen verdeeld. Het belangrijkste middel is minerale olie. De adviesdosering is 15 liter per hectare. Vanwege de nadelen voor het gewas zijn er telers die kiezen voor een halve dosering. In een proef kijkt Delphy of een combinatie met een pyrethroïde of een luisdodend middel goed werkt.

'In een gewas Bintje met een hoge virusdruk hebben we diverse alternatieven liggen. Ook objecten zonder olie met bijvoorbeeld alleen superuitvloeier Prolong XP. Het lijkt erop dat Prolong XP het effect van minerale olie niet geheel kan vervangen. Uit onderzoek in 2009 en 2010 blijkt dat hoe meer olie je gebruikt, hoe beter het eindresultaat is', zegt Jan Salomons van Delphy.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer