Ruim+duizend+aardappeleters+aan+tafel+tijdens+Ete+bij+de+boer+XL
Nieuws
© Jacob van Essen

Ruim duizend aardappeleters aan tafel tijdens Ete bij de boer XL

Tien boeren langs de Oudebildtdijk in Het Bildt kregen zaterdag 1.250 aardappeleters aan tafel tijdens Ete bij de boer XL.

De bezoekers deden zich te goed aan 600 kilo aardappelen van het vroege ras Annabelle, geleverd door aardappelhandelhuis HZPC.

'Een logistiek wonder', noemt een van de initiatiefnemers en akkerbouwer Teun de Jong van Stichting Bildtse Aardappelenweken het. 'Het is nog niet gemakkelijk om voor 1.250 mensen het eten tegelijk op tafel te krijgen. Maar door het eten een tijdje van tevoren in blikjes te doen en in de schuren op te warmen, lukte het om alles tegelijkertijd te serveren.'

De boeren hadden twee vrachtwagencombinaties gehuurd voor onder andere borden en bestek. 'Het is geen beginnen aan om alles zelf uit je eigen kast te halen', aldus De Jong.

Aardappelsoep

Op het menu stond een aardappelsalade, een bolletje brood gevuld met aardappelsoep, het hoofdgerecht was runderstoofpot met aardappelpuree en groenten erboven op. En als dessert kregen de gasten krentenbrij met suikerbroodpudding, geeft eigenaar van restaurant De Zwarte Haan Jacob Jensma aan.

Samen met twee andere restaurants uit de buurt en zestig leerlingen en docenten van de middelbare hotelschool Leeuwarden voerde hij de klus uit. Enkele studenten hebben op de locaties examen gedaan. Ook waren er leerlingen en docenten van een voedselopleiding uit Malta speciaal naar Noordwest-Friesland gekomen om mee te doen aan het evenement in de boerenschuren. Leeuwarden en Valetta op Malta zijn beide culturele hoofdstad van 2018.

Tomaten

'We hebben gebruikgemaakt van zoveel mogelijk streekproducten. Zo kwamen de tomaten uit de kassen van Berlicum. We wilden ook heel graag aardappelen uit de streek gebruiken, maar daarvoor zaten we wat te vroeg in het seizoen.'

De belangstelling voor Ete bij de boer XL was groter dan verwacht. Waar de organisatie aanvankelijk uitging van 120 gasten op zeven bedrijven waar ze ook kunst exposeren, werd dat al snel opgeschaald naar 1.250 mensen op tien bedrijven.

'Het liep storm. Al een paar maanden geleden waren de kaartjes uitverkocht', geeft De Jong aan. Dat komt ook dat de organisatie van Leeuwarden 2018 het evenement bij de boeren goed gepromoot heeft. 'Alle evenementen van Leeuwarden 2018 genieten veel aandacht. En wij hebben als boeren een gevoelige snaar geraakt.'

Trump

Jensma: 'Burgers die nooit bij de boer binnenkwamen, kregen nu gelegenheid om dat wel te doen. Het vond plaats in een gewone boerenschuur, er was niets opgesmukt. Ook de popupkeukens waren in de loodsen.'

Een van de deelnemende boeren Jan Hoogland uit Sint Annaparochie kijkt tevreden terug op het evenement. 'Wij willen als boeren wat opener zijn naar de maatschappij. Het slechte nieuws komt via het journaal. Na Trump, Korea, en Syrië, gaat dat over fipronil, stront en roundup. Het goede nieuws moet je verspreiden. Dit evenement draagt hier aan bij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / -1°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer