Verlagingspercentage+pootgoed+relatief+hoog
Nieuws
© Eigen Foto

Verlagingspercentage pootgoed relatief hoog

Het verlagingspercentage van het pootgoed ligt beduidend hoger dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit de stand van zaken van begin deze week.

De NAK heeft bijna 60 procent van de pootgoedpercelen voor de eerste keer gekeurd. Tot nu tot is er 1.082 hectare verlaagd. Dit is 2,6 procent van het areaal. Met 4,2 procent is het verlagingspercentage in het zuiden van het land het hoogst. Vorig jaar ging het om 2 procent en in 2016 om 1,7 procent.

Ook in de andere gebieden is het verlagingspercentage duidelijk hoger dan vorig jaar (tussen haakjes): noordelijke kleigronden 1,5 procent (0,8 procent), noordelijke zandgronden 2 procent (1,1 procent), en Midden-Nederland 2,8 procent (0,6 procent).

Bacterieziek

De verlagingen vinden voornamelijk plaats op bacterieziek (87 procent). De afgelopen twee jaar was dat rond deze tijd 59 procent. Mozaïek is dit jaar in 2 procent van de gevallen de oorzaak van de verlaging en overige 11 procent.

Het percentage afkeuring is landelijk gezien 0,5 procent. Ook dit percentage is beduidend hoger dan de afgelopen twee jaar: 0,1 procent in 2017 en 0,2 procent in 2016.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer