Selectiecamera+pootgoed+nog+niet+praktijkrijp
Nieuws
© Han Reindsen

Selectiecamera pootgoed nog niet praktijkrijp

De Smart Ziekzoeker voor pootaardappelen vraagt nog drie à vier jaar ontwikkeling voordat deze praktijkrijp is. Dat denkt WUR-onderzoeker Jan Kamp.

Met een geautomatiseerd systeem hoopt Wageningen UR op termijn NAK-selecteurs (deels) te kunnen vervangen. Het vierjarige project zit nu in het derde jaar. 'We zijn nu ongeveer halverwege. Voor de verdere doorontwikkeling hebben we nog drie à vier jaar nodig', denkt Kamp, die op zoek is naar financiën.

De Smart Ziekzoeker maakt gebruik van een hyperspectraal-camera en een 3D-meting. 'Met een combinatie van beide technieken kunnen we waarschijnlijk goed zieke planten in een gewas pootaardappelen waarnemen', zegt Kamp. 'In combinatie met zogenoemde deep learning-techniek willen we de resultaten verbeteren.'

De hyperspectraaal-techniek voldoet goed om viruszieke planten te onderscheiden van gezonde planten, zo blijkt na drie jaar ervaring. De techniek is echter nog niet secuur genoeg, moet Kampt toegeven. 'Van de gezonde planten wordt 3,4 procent nog als ziek gedetecteerd.'

Erwinia

De 3D-techniek - eigenlijk een goedkopere 2,5D-techniek - blijkt het meest geschikt te zijn voor het herkennen van erwinia. Met deze techniek is een driedimensionaal beeld van de plant te maken. Computersoftware kan op basis daarvan zien of een de plant ziek of gezond is.

Kamp: 'De uitdaging is om de techniek te verbeteren en geschikt te maken voor verschillende rassen, ook die het ziektebeeld slecht tonen. Het resultaat moet gelijk zijn aan dat van een NAK-keumeester. Het moet een robuust, autonoom voortuig zijn die snel real-time beslissingen kan nemen.'

Focus

Pootgoedtelers vinden dat bij de verdere ontwikkeling van de Smart Ziekzoeker de focus moet liggen op het goed kunnen detecteren van zieke planten. 'Want die kunnen aanleiding zijn voor afkeuring.' Een gezonde plant als ziek beoordelen, vinden ze minder erg.

Telers zouden graag zien dat de ziekzoeker ook vermenging kan herkennen, zo werd duidelijk op de Pootaardappelvelddag van Delphy in Tollebeek. Volgens Kamp moet dat technisch kunnen. 'Bacterieziek is voor ons nummer 1. Vermenging is nummer 2 en kunnen we later inbouwen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer