'Q-status aaltjes mag geen koehandel worden'

LTO pleit voor een RNQP-status voor M. chitwoodi en M. fallax. Als voorzitter van de werkgroep Plan van Aanpak voor deze probleemaaltjes legt Klaas Schenk uit waarom dit de beste optie is.

%27Q%2Dstatus+aaltjes+mag+geen+koehandel+worden%27
© NAK Emmeloord

Wat gaat er veranderen aan de quarantainestatus van M. chitwoodi en M. fallax?

'In de nieuwe fytoverordering van de EU wordt van diverse schadelijke organismen de quarantainestatus opnieuw beoordeeld. Zoals het nu lijkt, blijft voor M. chitwoodi en M. fallax de bestaande quarantainestatus gehandhaafd. Als LTO pleiten wij ervoor om het huidige cirkelbeleid af te schaffen en de wortelknobbelaaltjes aan te merken als RNQP (regulated non-quarantine pest)-organismen.'

De intensieve bemonstering in de chitwoodicirkels zorgt voor rechtsongelijkheid in de pootgoedsector

Klaas Schenk, LTO-bestuurder en pootgoedteler

Vanwaar dit standpunt van LTO?

'Voor Q-organismen geldt dat lidstaten na een vondst alles in het werk stellen om de betreffende ziekte of plaag uit te roeien. De categorie RNQP is door Brussel geïntroduceerd voor organismen waarvan uitroeien geen optie of geen noodzaak is. Wij vinden dat dit ook van toepassing zou moeten zijn op M. chitwoodi en M. fallax.'

Waarom zijn deze nematoden niet uit te roeien?

'Voor de aaltjes geldt dat ze zich vermeerderen op veel gewassen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat als M. chitwoodi zich ergens heeft gevestigd, volledig uitroeien niet reëel is. We zullen als akkerbouwers er in onze rotaties alles aan moeten doen om deze nematoden op een goede manier te beheersen. Het is noodzakelijk dat we daarvoor de juiste maatregelen kunnen nemen.'

Hoe denken andere lidstaten over de status van M. chitwoodi en M. fallax?

'Veel landen ontkennen dat ze problemen hebben, omdat ze niet intensief bemonsteren. Het gevaar bestaat dat lidstaten die beweren vrij te zijn van M. chitwoodi, ook willen vasthouden aan de Q-status. Het is belangrijk dat de discussie daarover geen koehandel wordt.

'Wij vragen steun van de Nederlandse overheid om ons standpunt in Brussel te verdedigen. Het is gunstig dat ook Zweden vondsten van M. chitwoodi heeft gemeld en zonder link naar Nederlands pootgoed.'

Waarom wil LTO af van het huidige cirkelbeleid?

'Wij vinden dat het cirkelbeleid de problemen met M. chitwoodi alleen maar groter maakt. De intensieve bemonstering in de cirkels zorgt voor rechtsongelijkheid. Het is logisch dat als je intensiever zoekt, er in de PCR-toets ook meer reacties worden gevonden. Pootgoedtelers in cirkels worden daardoor veel eerder geconfronteerd met afkeuringen, met alle financiële gevolgen die daarbij horen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer