VVD+bepleit+ruimte+voor+varkenshouders
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VVD bepleit ruimte voor varkenshouders

De per 1 januari 2016 verplichte elektronische monitoring van luchtwassers moet worden uitgesteld. 'Gun de varkenshouders dit beetje ruimte', vraagt VVD-Kamerlid Helma Lodders het kabinet.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) liet vorige week weten dat de al eerder aangekondigde verplichting gewoon doorgaat. Ze verwerpt een verzoek om uitstel van LTO en NVV.

Schriftelijke vragen

Lodders heeft er nu schriftelijke vragen over gesteld aan Dijksma en aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ). Ze wil weten waarom er geen uitstel mogelijk is voor 'de in financiële nood verkerende varkenshouders'.

'Juist het niet meedenken met de sector is een verkeerd signaal naar de varkenshouders, nu zij bezig zijn met een vitaliseringstraject', meent Lodders. Ze wijst erop dat het gaat om een 'breedgedragen' verzoek, omdat LTO en NVV zich er samen sterk voor maken.

Geen financiële armslag

'Nederlandse varkenshouders staan onder druk door onder meer meerkosten vanwege maatschappelijke eisen en hebben weinig tot geen financiële armslag op dit moment', aldus Lodders. Volgens haar kan de sector 'dit kleine beetje lucht wel gebruiken'.

De VVD wil ook dat de regeldruk voor de varkenshouderij wordt verlaagd. Dat zou gepaard moeten gaan met een stop op nieuwe maatregelen om de sector ruimte te geven voor haar vitaliseringstraject.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer