Effect+gewasbescherming+op+omwonenden+gering
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Effect gewasbescherming op omwonenden gering

Er is vooralsnog geen aantoonbare relatie tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw en de gezondheid van omwonenden van die percelen. Dat lijkt de voorzichtige uitkomst van een eerste onderzoek hiernaar.

Er bestaan al langer zorgen over de mogelijke effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen. Om die reden verrichtten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Universiteit Utrecht en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) een verkennend onderzoek.

De onderzoekers maakten gebruik van de de gegevens van huisartsen en vragenlijsten. Ze bekeken of er een verband bestaat tussen afstand tot landbouwpercelen en ziekten en aandoeningen in de nabijheid daarvan. De onderzoekers konden geen duidelijke verbanden vinden tussen gezondheid en het wonen dicht bij landbouwgronden.

Maisteelt

Wel zijn er zorgen over een relatie tussen maisteelt en een hogere sterfte aan longaandoeningen. Maar er kan nog niet worden vastgesteld of gewasbeschermingsmiddelen hiervan de oorzaak zijn.

Op het gebied van andere ziekten hebben de onderzoekers ook observaties gedaan, maar die waren statistisch niet overtuigend genoeg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer