Nederland steunt verbod op thiram en diquat

Landbouwminister Carola Schouten meldt dat Nederland het voorstel van de Europese Commissie steunt om de toelating van de werkzame stoffen thiram en diquat in de Europese Unie niet te verlengen.

Nederland+steunt+verbod+op+thiram+en+diquat
© Dirk Hol

De bewindsvrouw schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Komende week wordt de verlenging van thiram en diquat in stemming gebracht in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF). Schouten volgt hiermee het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Thiram is een systemische fungicide dat onder meer wordt gebruikt in middelen voor zaadbehandeling. De Europese Commissie besluit tot niet verlengen van de goedkeuring van deze werkzame stof vanwege onacceptabele risico's voor vogels en zoogdieren. Dit blijkt uit de wetenschappelijke herbeoordelingen door voedselveiligheidsautoriteit EFSA en de rapporterende lidstaat Frankrijk.

Middelen met diquat worden in Nederland gebruikt voor de onkruidbestrijding in onder meer aardappelen, bloembollen en aardbeien. Van deze werkzame stof rapporteert EFSA onacceptabele risico's voor omstanders en omwonenden en ook vogels. Op basis hiervan concluderen de Europese Commissie en het Verenigde Koninkrijk als rapporterende lidstaat dat niet aan de goedkeuringscriteria voor de Europese Unie wordt voldaan.

Impact op teelt gewassen

Volgens Schouten kan Nederland na de wetenschappelijke beoordelingen van thiram en diquat niet anders dan het voorstel van de Europese Commissie volgen. De minister erkent dat het wegvallen van de werkzame stoffen impact heeft op de teelt van Nederlandse gewassen. In een Kamerbrief belooft zij zich in te zullen zetten voor de ontwikkeling van alternatieven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer