EU+Pig+2018+kent+twee+Nederlandse+ambassadeurs
Achtergrond
© Bert Jansen

EU Pig 2018 kent twee Nederlandse ambassadeurs

Nederland levert dit jaar twee ambassadeurs aan het project EU Pig: familie Verhoeven uit Valkenswaard en familie Bosgoed-Brink uit Wilp. Zij passen technieken toe die gelden als 'best practice'. Een voorbeeld voor anderen.

Aan EU Pig doen dertien EU-landen mee. Bij het project gaat het om vernieuwende initiatieven die het navolgen door collega-varkenshouders waard zijn. Namens Nederland is ZLTO uitvoerder van het project, terwijl Wageningen University & Research partner is. Het project beleeft dit jaar zijn tweede editie.

De Europese Unie riep EU Pig in het leven om het delen van 'good practices' en bewezen techniek uit de praktijk gemakkelijker toegankelijk te maken. Tijdens de eerste editie van het project was Kees van der Meijden uit Oirschot een van de acht ambassadeurs en de enige Nederlander.

Antioboticagebruik

Van der Meijden verdiende het predicaat van ambassadeur voor de wijze waarop hij via externe en interne biosecurity het antibioticagebruik op zijn bedrijf terugdringt. Andere projecten die in 2017 kwamen bovendrijven, hadden onder andere betrekking op het terugdringen van berengeur, stoppen met couperen en castreren en een efficiënter water- en voergebruik.

De vier hoofdthema's van 2018 zijn net als in 2017: gezondheidsmanagement, vleeskwaliteit, welzijn en precisieproductie. Elk thema kent twee 'challenges'. Daarop werden in 2018 320 projecten ingediend, waaronder 24 initiatieven uit Nederland.

Het project is een andere mogelijkheid om je als varkenshouder breed te oriënteren en misschien zit er voor jou als ondernemer iets bruikbaars bij

Jos Peerlings, ZLTO-projectleider voor Nederland

Acht bedrijven

Een vijfkoppige jury bracht het totaal terug naar 40. Via een digitale stemming kwamen uiteindelijk acht projecten bovendrijven. De initiatiefnemers daarvan zijn uitgeroepen tot Europese ambassadeurs. Twee van hen komen dit jaar uit Nederland: familie Verhoeven en Rick Bosgoed.

Bij Verhoeven gaat om de manier waarop de familie de ammoniakemissie terugdringt. Door mest direct uit de stal te verwijderen, daalt niet alleen de ammoniakemissie, maar verbetert ook het stalklimaat en de gezondheid van de vleesvarkens.

Weegbrug

Familie Bosgoed-Brink bouwde een nieuwe vleesvarkensstal voor 3.000 dieren, waarin de varkens worden gehouden in groepen van 375 dieren. Door gebruik te maken van de Nedap Velos Installation, een weegbrug, ziet Bosgoed kans vleesvarkens te leveren met een optimaal slachtgewicht.

'Met EU Pig wordt geprobeerd een Europees innovatienetwerk uit te rollen en de Europese varkenshouderij competitiever te maken', zegt Jos Peerlings, ZLTO-projectleider voor Nederland. Hij noemt EU Pig een andere manier om 'good practices' en bewezen technieken meer over het voetlicht te krijgen.

Peerlings vervolgt: 'Het project is nog jong. Het bestaat nog geen twee jaar, maar het is een andere mogelijkheid om je als varkenshouder breed te oriënteren en misschien zit er voor jou als ondernemer iets bruikbaars bij. EU Pig is een kans om het kennisniveau te verhogen.'

EU Pig Innovation 2019

In 2019 is er weer een editie van EU Pig. De vier hoofdthema's zijn dan dezelfde als in 2018. Peerlings roept varkenshouders die een onderwerp hebben dat zich leent voor deze competitie, op zich te melden.

Pas later dit jaar worden per thema de 'challenges' bekend. Expliciet merkt Peerlings op dat het gaat om bestaande kennis en initiatieven uit de praktijk en niet om onderzoek.

Deelnemende landen

Landen die meedoen aan EU Pig zijn: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Deze landen vertegenwoordigen 90 procent van de Europese varkensstapel en 93 procent van de varkensverwerkende industrie (2015).

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer