Platteland surft binnen vijf jaar via breedbandinternet

Over vijf jaar beschikken alle Nederlanders, ook op het platteland, over snel vast breedbandinternet van minimaal 100 megabit per seconde. Die doelstelling is vastgelegd in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet dinsdag presenteerde.

Platteland+surft+binnen+vijf+jaar+via+breedbandinternet
© Harry Tielman

De verantwoordelijke staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) komt met extra stimulerende maatregelen om te zorgen dat in 2023 overal in het buitengebied breedbandinternet beschikbaar is. Ze belooft aanvullende ondersteuning aan gemeenten en provincies rond kennisuitwisseling over onder meer leges en graafdieptes.

Daarnaast komt er een koepelregeling die het lokale overheden eenvoudiger maakt om financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Zij hoeven dan niet een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen.

Overal mobiele ontvangst

In het nieuwe actieplan worden ook maatregelen aangekondigd om een eind te makken aan de witte plekken in de ontvangst van mobiele communicatie, zoals telefoons. Nu zijn er nog steeds gebieden in Nederland waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet rendabel is.

Om dit aan te pakken wordt bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd aan de vergunninghouders. Deze houdt in dat op 98 procent van de oppervlakte van elke gemeente van Nederland dekking moet worden gerealiseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer