Zeeland+gauw+over+op+snel+internet
Nieuws
© Landpixel

Zeeland gauw over op snel internet

Nog dit jaar wordt een groot deel van het buitengebied in Zeeland aangesloten op snel internet. Vijf van de zeven opstelpunten hebben de drempel van 150 aanmeldingen voor de deadline van 1 februari binnengehaald.

Pieter van der Pol, casemanager van internetprovider Delta, verwacht dat de eerste klanten medio mei worden aangesloten. De opstelpunten in Axel, Goes, Hoek, Hulst en Serooskerke worden dan gerealiseerd. Delta streeft ernaar nog dit jaar alle mensen aan te sluiten die zich hebben aangemeld en ook aangesloten kunnen worden op deze opstelpunten.

Goede start

Rilland en Oost-Souburg haalden de drempel niet. Slechts iets meer dan de helft van het aantal benodigde deelnemers werd gehaald. Delta gaat in overleg met alle partijen, waaronder ZLTO, om ook voor deze gebieden een oplossing te vinden. Van der Pol is tevreden met de uitkomst. 'Vijf is een mooi aantal, al hadden we liever gezien dat we alle zeven gebieden van snel internet zouden kunnen voorzien. Het is zeker een goede uitgangspositie voor de toekomst.'

Ook Gerard Mangnus, voorzitter van ZLTO-afdeling Hulst, is opgetogen over het resultaat. 'Ik heb de indruk dat landbouwondernemers zich massaal hebben aangemeld. Dat kan ook niet anders. Snel internet is voor boerenbedrijven steeds belangrijker geworden en een absolute must voor de bestaanszekerheid.'

Particulieren

Om de plannen te laten doorgaan, moesten ook particulieren instappen. De vrees was eerder dat zij de ontwikkelingen zouden aankijken en mogelijk later zouden willen instappen. Dat is in de meeste gevallen niet gebeurd.
De wervingsactiviteiten van Delta en de werkgroep hebben hun vruchten afgeworpen. 'Er is veel tijd in gaan zitten,' zegt Mangnus, 'maar dat heeft zich zonder meer uitbetaald.'

Geïnteresseerden kunnen ook na 1 februari nog instappen. De 100 euro aanmeldkorting die Delta bood, is per 1 februari komen te vervallen. Mogelijk bieden gemeenten nog wel een eenmalige subsidie aan. De meesten hebben een vast bedrag ter beschikking gesteld.

Vast-draadloos

In Zeeland gaat het om een vast-draadloze verbinding. Dat betekent dat er op een aantal plekken zendmasten worden geplaatst. Voor ontvangst van de signalen gebruikt Delta een schotel die de provider bij mensen aan het huis of het bedrijf monteert. Via een kabel gaat het signaal naar een conventionele wifirouter, die vervolgens apparaten van internet kan voorzien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer