Nu+of+nooit+voor+glasvezel+Brabantse+Wal
Achtergrond
© Peter Roek

Nu of nooit voor glasvezel Brabantse Wal

De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht zijn een samenwerking aangegaan met Glasvezel buitenaf. Zij gaan proberen om de aanleg van glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken.

Het lijkt zo vanzelfsprekend: snel even internetbankieren of gauw online een bestelformulier invullen, zodat de bestelde spullen morgen al worden geleverd. Het zijn zaken waar Leen Vos van akkerbouwbedrijf Klein Tiengemeten in Dinteloord tot nu toe alleen maar van kan dromen.

'Het internet werkt hier zo traag dat zware programma's niet eens geladen kunnen worden. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om fatsoenlijk zaken te regelen. Vaak moet ik met mijn spullen naar iemand anders toe, die een betere verbinding heeft. Dat is de enige manier.'

Problemen

Ook zijn kinderen lopen tegen problemen aan. 'Mijn zoon moest eens voor 12 uur een werkstuk inleveren bij een leraar. Dat had hij ruimschoots op tijd verzonden, maar het kwam door het trage internet toch te laat binnen op school. Wij hebben ook een moderne smart-tv. Maar online een film kijken is bijna onmogelijk, omdat de tv constant moet bufferen om de bestanden binnen te halen', zegt Vos.

De aanleg van glasvezel is van essentieel belang voor het waardebehoud van de woningen in het buitengebied

André Janse, projectgroep Snel Dataverkeer

'Het zou daarom geweldig zijn als hier in het buitengebied glasvezel kan worden aangelegd. Niet alleen voor de agrarische bedrijven, maar ook voor particulieren en andere ondernemers. Er zijn genoeg mensen die in het buitengebied wonen en aan huis een adviesbureau of een ander soort bedrijf hebben. Ook zij hebben moderne communicatiemiddelen nodig om hun zaken te regelen.'

Projectgroep

Vos is lid van de projectgroep Snel Dataverkeer, die in 2015 door ZLTO-afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom Noord is opgericht. Doel van deze projectgroep is het faciliteren van de aanleg van glasvezelkabel in de 'witte' gebieden, zodat de bedrijven en bewoners daar in de toekomst ook de beschikking krijgen over snel internet.

Mede door het voorbereidende werk van de projectgroep hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht op 1 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend met Glasvezel buitenaf.

Witte lijst

Doel van deze samenwerkingsovereenkomst is om de aanleg van glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. In totaal bevat de 'witte lijst' van provincie Noord-Brabant zo'n 2.200 adressen die in aanmerking komen voor de aanleg van glasvezel. Daarbij is als grens aangehouden of in het gebied wel of geen coaxkabels zijn getrokken.

André Janse van ZLTO-afdeling Steenbergen-Bergen op Zoom Noord is eveneens lid van de projectgroep Snel Dataverkeer. Hij merkt dat er bij sommige bewoners van het buitengebied onduidelijkheid is over de technische mogelijkheden van glasvezel en de noodzaak ervan in de toekomst.

Absolute must

'Het gaat niet alleen over internet. Via glasvezel kunnen ook televisie en telefonie worden afgenomen. Daarnaast is de aanleg van glasvezel van essentieel belang voor het waardebehoud van de woningen in het buitengebied. Om huizen ook in de toekomst normaal verkoopbaar te houden, is een glasvezelaansluiting een absolute must.'

Volgens Janse gaat het niet alleen om de belangen van agrariërs. 'Zo'n 10 procent van de bewoners in het buitengebied van de Brabantse Wal-gemeenten is agrariër. De andere 90 procent is dus geen agrariër. Ook die mensen zullen we in de komende maanden moeten overtuigen van het nut en de noodzaak om glasvezel aan te leggen. Daarbij krijgen we gelukkig alle medewerking van de gemeenten.'

Eerste hobbel

Met het ondertekenen van de samenwerkingsbijeenkomst met Glasvezel buitenaf is de eerste hobbel genomen. 'Wij zijn al drie jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen. Het is nu of nooit voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de Brabantse Wal-gemeenten.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer