TU Delft werkt aan 'cyberplant'

De TU Delft werkt aan nieuwe sensortechnologie waarmee het straks mogelijk wordt om allerlei fysische, chemische en biologische processen rechtstreeks in de plant waar te nemen. De TU spreekt over 'internet of plants'.

TU+Delft+werkt+aan+%27cyberplant%27
© eigen foto wageningen UR


Zo'n met botanische sensoren uitgeruste plant – een 'cyberplant' – kan dan informatie leveren over het vochtgehalte, de celsamenstelling en de kwaliteit van het gewas zelf, maar ook over omgevingsfactoren als bodem- en luchtkwaliteit, windsnelheid, zonnesterkte of regenval.

Nauwkeurig voorspellen

Met snelle en betrouwbare gegevens over de toestand van de plant kunnen gewassen tijdig bewaterd en efficiënter bemest worden. De sensoren zullen bovendien waardevolle data leveren over klimaat, weer en milieu.

Nauwkeurige weersvoorspellingen kunnen de landbouw helpen om tijdig te zaaien of oogsten. Met betere milieumonitoring kan ook op langere termijn worden gewerkt aan een duurzame en gezonde leefomgeving.

'Internet of

Het 'internet of plants' wordt ontwikkeld in het kader van het Plantenna-programma. Daarbij worden met nieuwe sensortechnologie metingen gedaan en planten met internet verbonden om gegevens te verzamelen.

Onderzoekers van de vier technische universiteiten – de Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen Universiteit – hebben de handen ineen geslagen om deze baanbrekende cyberplanttechnologie mogelijk te maken.

Vijf onderzoeksprogramma's

Het Plantenna-programma maakt onderdeel uit van in totaal vijf onderzoeksprogramma's binnen het thema 'High Tech for a Sustainable Future', waarvoor onlangs 22 miljoen euro beschikbaar is gesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer