Noordkop de boer op voor glasvezel

Ondanks de voorlopig nog achterblijvende animo, blijven de initiatiefnemers in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon vasthouden aan de werving van potentiele nieuwe abonnees voor snel internet.

Noordkop+de+boer+op+voor+glasvezel
© Persbureau Noordoost

Met name in het buitengebied is de aanleg van glasvezel een belangrijke wens. Vooral ondernemers, waaronder ook veel agrariërs, ondervinden veel hinder in hun bedrijfsvoering door langzame, soms zelfs nog analoge verbindingen.

'Daarom is het extra vreemd dat de animo onder het bedrijfsleven zo achterblijft', stelt voorzitter Martijn van den Berg van de lokale LTO Noord-afdeling. 'Met nog geen tweehonderd aanmeldingen vanuit die hoek, lijkt de urgentie niet voor iedereen even groot. En dat verbaast me.'

Nieuw leven

Lokale telecom-ondernemer Cor Posthumus in Schagen en Anna Paulowna kan zich daar iets bij voorstellen. Als een van de initiatiefnemers probeert hij de wervingsactie nogmaals nieuw leven in te blazen. 'In het noordwestelijke deel van ons gebied - zeg binnen de driehoek 't Zand, Oudesluis en Schagerbrug - scoren we best aardig.'

Ik vind het vreemd dat de animo onder het bedrijfsleven zo achterblijft

Martijn van den Berg, voorzitter lokale LTO Noord-afdeling

De stad Schagen blijft achter, volgens Posthumus, net als het voormalige Harenkarspel. 'Daar zullen we de komende weken onze pijlen op richten.'

Economische vereiste

Posthumus is daarvoor gevraagd door de gemeente. 'Sociaal en economisch is het een vereiste dat ook de buitengebieden de mogelijkheid krijgen om aan te takken op snel internet.'

Het Schager-initiatief zit qua aanmeldingen nu op een dekkingsgraad van 13 procent, maar moet zeker naar het dubbele toe. Posthumus: 'In Warmenhuizen, Tuitjenhorn, Dirkshorn en Waarland is nog veel winst te boeken. Daar gaan we ons op focussen.'

Net als in Schagen, als ook daar de werving doorgaat. Hoewel het dat met de concurrentie van Ziggo wel lastiger is, ervaart Posthumus. 'Mensen voelen niet direct de noodzaak.'

1.320 potentiële abonnees

In Hollands Kroon staat de teller op 1.320 potentiële abonnees, waarmee de initiatiefnemers nog ruim vijfhonderd nieuwe klanten moeten werven. Onlangs besloot de Coöperatie Breedband Hollands Kroon voor het uitrollen van glasvezel verder op te trekken met Kabeltex, dat ook op Texel betrokken was bij de aanleg van snel internet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer