Goedkopere varkensrechten voor innovatieve varkenshouder

De tweede fase van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) wordt vanaf 15 september opengesteld. Varkenshouders die op een geschikte locatie willen innoveren, maken kans om varkensrechten te kopen tegen een gereduceerde prijs.

Goedkopere+varkensrechten+voor+innovatieve+varkenshouder
© DIRK HOL

De regeling is bedoeld om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren én om toekomstbestendige varkensbedrijven de ruimte te bieden om zich te ontwikkelen. De regeling wordt uitgevoerd door het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij (OBV) in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij.

Varkensrechten

In de eerste fase van de regeling is aan 27 varkensbedrijven op locaties met onvoldoende ontwikkelingsperspectief, de mogelijkheid geboden op een financieel verantwoorde wijze de activiteiten op die locatie te beëindigen. Bij deze bedrijven heeft het OBV in totaal 43.222 varkensrechten ingekocht.

Korting

In de tweede fase van de Regeling Omgevingskwaliteit worden deze ingekochte varkensrechten weer uitgegeven. Ze worden met een korting op de inkoopprijs aangeboden aan
varkenshouders die op een geschikte locatie willen investeren in innovaties.

Inschrijven kan vanaf 15 september tot 15 december 2018.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de varkensrechten van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij moet een varkensbedrijf minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Op een goede locatie liggen (geen geuroverlast) én
- Investeren in brongerichte emissiereductiemaatregelen (o.a. mestkoeling, dagontmesting, scheiding mest/urine, geen diepe mestkelder).
Of:
- Op een goede locatie liggen (geen geuroverlast) én:
- Voldoen aan MDV 2018

Voorrang

Er worden maximaal 3.000 varkensrechten toegewezen per locatie. Bedrijven die 250.000 euro of meer in brongerichte maatregelen investeren, krijgen voorrang bij de toewijzing van de varkensrechten.
Er wordt een korting verleend van 45,40 euro op de inkoopprijs die het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij in fase 1 betaalde. Dit resulteert in een prijs (exclusief btw) van 82,60 euro voor regio Zuid, 45,10 euro voor regio Oost en 44,75 euro voor regio Overig.

Toekomstbestendig

De Regeling Omgevingskwaliteit is onderdeel van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij en draagt bij aan het doel van de Coalitie Vitale Varkenshouderij om te komen tot een (economisch) toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde varkenssector. In de Coalitie werken de POV, Rabobank en het Ministerie van LNV nauw samen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer