Uitgifte aangekochte varkensrechten laat op zich wachten

Met de aankoop van 43.000 varkensrechten van 27 bedrijven is de eerste fase van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) afgerond. De tweede fase waarin de rechten weer worden uitgegeven laat nog op zich wachten.

Uitgifte+aangekochte+varkensrechten+laat+op+zich+wachten
© Twan Wiermans

Eerst moet er duidelijkheid komen over welke voorwaarden gaan gelden als de opgekochte rechten weer worden uitgegeven. Paul Jansen, directeur Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij (OBV) geeft aan dat het wel mei wordt voor die duidelijkheid er is.

'De ROK is geheel geënt op omgevingskwaliteit. Dat telt in de tweede fase ook zwaar mee. We zijn er de afgelopen maanden alleen maar in bevestigd dat omgevingskwaliteit het goede uitgangspunt is', zegt Jansen die tevreden is over het verloop van de eerste fase.

Regeling overtekend

Voor de ROK-regeling hadden zich 57 varkenshouders gemeld. De regeling was ruim overtekend, geeft Jansen aan. Naar rato van de varkensrechten in een regio ligt 60 procent van de opgekochte rechten in Zuid-Nederland en 30 procent in de regio Oost. Binnen een regio werd geselecteerd op basis van fijnstof- en geluidsbelasting en op de geurimpact in het bijzonder.

De ROK leidt tot een win-winsituatie voor zowel de omgeving als de betrokken bedrijven

Paul Jansen, directeur Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij

Begin januari was het bedrijf van maatschap Steenbreker uit Wehl het eerste waarvan 7.000 varkensrechten werden aangekocht. In dit geval werkte het ontwikkelingsbedrijf samen met de gemeente Doetinchem (aanleg natuur- en recreatiepaden in Wehlse Broeklanden) en Tennet (groene inpassing 380 kV-verbinding).

Beperking geuroverlast

Door het verdwijnen van het bedrijf wordt de geuroverlast in de omgeving sterk beperkt. 'Dit is een realistisch voorbeeld van hoe de ROK tot een win-winsituatie leidt voor zowel de omgeving als de betrokken bedrijven', zegt Jansen.

De opkoop van varkensrechten door OBV wordt gezien als een vingeroefening voor het grote werk, waarbij blijvers worden ondersteund in hun ontwikkeling en bedrijven zonder toekomstperspectief worden geholpen met de bedrijfsbeëindiging. Revitalisering van de sector door herstructurering is een wezenlijk onderdeel van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij uit 2016.

Naar 2.500 tot 3.000 bedrijven

In het actieplan is nog sprake van 5.108 bedrijven (2014), maar de verwachting is dat dit aantal krimpt naar 2.500 tot 3.000 locaties die in handen zijn van zo'n 2.000 ondernemers. De uitvoering van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij is in handen van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij die onder leiding staat van Uri Rosenthal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer