Afschrijving veerechten behoorlijk beperkt

Minister Carola Schouten ziet in fosfaatrechten een tijdelijk middel om binnen tien jaar de balans te herstellen. 'Die einddatum maakt afschrijving daarvan nu mogelijk, maar de varkens- en pluimveerechten worden behoorlijk beperkt.'

Afschrijving+veerechten+behoorlijk+beperkt
© Twan Wiermans

'Het tijdelijke karakter van de maatregelen brengt fiscale afschrijfbaarheid binnen handbereik', geeft Arne de Beer van Alfa Accountants en adviseurs aan. Het ministerie van Financiën meldde in december nog dat het voorlopig niet instemde met de afschrijving op deze rechten.

'Er was voor deze regelingen geen formele einddatum vastgesteld. Zonder dat geen afschrijving, luidde het standpunt van het departement.'

Tijdelijke regeling

Schouten bevestigt nu dat varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten een tijdelijk middel zijn om een balans tussen de productie van dierlijke mest en de beschikbare afzetruimte te bereiken.

'Het duurt naar verwachting tien jaar om dit doel te behalen. Ze ziet 1 januari 2028 als einddatum van deze rechten', stelt De Beer. 'Daarmee zijn varkens- en pluimveerechten afschrijfbaar naar de (verwachte) einddatum.'

Behoorlijke beperking

Voor deze rechten betekent dat in 2017 en de jaren daarna waarschijnlijk een afschrijving kan plaatsvinden van 9 procent, wat neer komt op 100 procent in elf jaar. 'Ten opzichte van de afschrijving die in 2016 was toegestaan, namelijk 20 procent, is dat een behoorlijke beperking', stelt De Beer.

'Een afschrijvingstermijn van meer dan tien jaar betekent daarnaast dat er minder mogelijkheden zijn om een herinvesteringsreserve op het aankoopbedrag van varkens- of pluimveerechten af te boeken.'

Fosfaatrechten

Aangekochte fosfaatrechten worden eveneens afschrijfbaar naar de (verwachte) einddatum van 1 januari 2028. 'Dat betekent een afschrijving vanaf 2018 van 10 procent per jaar. De afschrijving is hiermee wel flink langer dan de 20 procent waar de markt tot nu toe vanuit leek te gaan', benadrukt De Beer.

Het goede nieuws voor melkveehouders die investeren in fosfaatrechten noemt hij dat hun investering in een periode van tien jaar ten laste van de fiscale winst komt. 'Veehouders die investeerden in varkens- en pluimveerechten mogen eveneens afschrijven naar een einddatum van 1-1-2028. Het standpunt van de niet-afschrijfbaarheid van deze rechten is definitief van de baan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer