57 varkensbedrijven melden zich voor omgevingsregeling

57 varkenshouders hebben zich aangemeld voor de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK). Die is daarmee ruim overtekend, geeft directeur Paul Jansen van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij (OVB) aan.

57+varkensbedrijven+melden+zich+voor+omgevingsregeling
© Huisman Media

'De regeling voorziet in een behoefte', merkt Jansen op. Vorige week werd de regeling die in eerste instantie liep van 1 september tot 1 november met een week verlengd. De vergoeding voor de varkensrechten was gebaseerd op de prijs ervan in augustus 2017. Omdat de prijs de laatste weken fors stijgt, wordt de vergoeding nu gebaseerd op de prijs in december.

Die gewijzigde uitgangspunten doen meer recht aan een marktconforme vergoeding, zegt Jansen. Voor een aantal ondernemers was dat inderdaad aanleiding om zich deze week alsnog aan te melden en mee te doen aan de ROK.

Geurimpact

In Zuid-Nederland zijn 32 locaties aangemeld voor de ROK. In Oost-Nederland zijn dit er 13 en voor de regio Overig 12. De komende maanden gebruikt het OVB om de aanvragen te beoordelen en de geurimpact volgens de tendersystematiek te berekenen. Voor de regeling is in totaal 8 miljoen euro beschikbaar en per locatie maximaal 500.000 euro.

Selectie van de aangemelde varkenshouders vindt plaats naar ratio van het aantal varkensrechten in een regio. Van de varkensrechten hoort 50 tot 60 procent bij de regio Zuid. Bij de regio Oost gaat het om 20 tot 30 procent van de rechten en de regio Overig heeft 10 tot 20 procent van de rechten. Tweede criterium is de mate van belasting in de vorm van geur, fijnstof en geluid. 'Daarbij is de geurimpact leidend', zegt Jansen.

Eind januari

Ondernemers die hun bedrijf hebben aangemeld voor de ROK, krijgen uiterlijk eind januari bericht of hun aanvraag is toegekend of niet. In eerste instantie ging de OVB-directeur ervan uit dat met de ROK 40.000 tot 45.000 varkensrechten zouden worden opgekocht. Door de stijgende prijzen zullen dat er fors minder zijn.

Alle varkensrechten die via de ROK worden opgekocht, worden ook weer uitgegeven, zegt Jansen met klem. 'Er komt de komende tijd vast nog een hele discussie rondom de warme sanering van de varkenshouderij, maar dat is nu niet aan de orde.'

Voorwaarden

De voorwaarden waaronder de rechten weer worden uitgegeven aan locaties met een beter ontwikkelingsperspectief, moeten nog worden geformuleerd.

Locaties waarvan de aanvraag in het kader van de ROK is gehonoreerd, hebben tot 1 januari 2019 de tijd om hun bedrijf te beëindigen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer