Pas volgend jaar duidelijkheid sanering varkenshouderij

Er komt pas in de eerste helft van 2018 meer duidelijkheid over de besteding van de 200 miljoen euro uit het regeerakkoord voor een warme sanering van de varkenshouderij.

Pas+volgend+jaar+duidelijkheid+sanering+varkenshouderij
© Twan Wiermans

Dat zei minister Carola Schouten (LNV) donderdag tijdens de tweede dag van het debat over de begroting van haar departement. Het nieuwe kabinet reserveerde het geld voor een warme sanering van de varkenshouderij in belaste gebieden als Zuidoost-Brabant.

Coalitiepartij D66 en de oppositiepartijen GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren maken zich zorgen dat de opgekochte varkensrechten op andere plaatsen weer worden uitgegeven en varkens die in het oosten van Brabant verdwijnen er elders weer bijkomen.

Uitspraak premier Rutte

De minister verwees naar een uitspraak van premier Mark Rutte. Die zei eerder in de Kamer dat het niet de bedoeling is 'dat als er varkens in Brabant verdwijnen, ze in Gelderland weer terugkomen'. Schouten gaf aan dat ze er net zo over denkt, maar hoe dat in een regeling wordt vastgelegd wilde ze niet zeggen.

Tjeerd de Groot (D66) sprak de vrees uit dat leegkomende varkensstallen in Noord-Brabant worden overgenomen door geitenhouders. 'Het doel van de sanering van de varkenshouderij is het aanpakken van gezondheids- en leefomgevingsrisico's in gebieden met een zeer hoge veedichtheid', reageerde de minister. Dat doel moet volgens haar de leidraad zijn.

Duurzame oplossing

Ze wees daarbij op de bevoegdheden van gemeenten en provincies. 'Ik wil een duurzame, blijvende oplossing in overleg met de gemeenten. Die kunnen nu al gebruikmaken van hun bevoegdheden door sturend op te treden', aldus de minister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer