'Zombiegrond' staat voor meer dan grond alleen

Het nieuwe college in de gemeente Bronckhorst wil van de 'zombiegronden' af. Twee nieuwe wethouders vertelden dat aan De Gelderlander, tot ontsteltenis van veel boeren. Het woord staat dan ook voor veel meer dan het bodemleven en raakt gegarandeerd een gevoelige snaar.

%27Zombiegrond%27+staat+voor+meer+dan+grond+alleen
© ZLTO

'De pen is machtiger dan het zwaard', zo luidt een Nederlandse uitdrukking. Het gebruik van het woord 'zombiegrond' in De Gelderlander is dan ook niet toevallig. In het afgelopen jaar is het woord vaker gebruikt door mensen die zich zorgen maken over de staat van het bodemleven in landbouwbodems. Het staat in direct verband met de discussie over de hoeveelheid insecten in de natuur ('zombienatuur') en de discussie over het landschap.

• Lees ook: Term 'zombiegrond' overrompelt boeren Bronckhorst

Om de discussie aan te zwengelen, worden stevige woorden gebruikt. Naast 'zombiebodems' en 'zombienatuur' kennen we ook al uitdrukkingen als 'grasfalt' en 'groene woestenij'. Gebruikers van deze woorden verafschuwen de 'monocultuur van Engels raaigras'. Het rijtje is vast nog niet compleet.

Het gebruik van van de term 'zombiegrond' door de twee wethouders is opmerkelijk, omdat Bronckhorst behoort tot een van de grootste plattelandsgemeenten. De gemeente is aangesloten bij P10, een samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten. De grootste partij CDA is buiten het college gevallen. VVD, GroenLinks en het plaatselijke Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) maken er nu de dienst uit.

Door de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in maart is GroenLinks groot geworden. Niet alleen in de Randstad, maar ook in plattelandsgemeenten als Bronckhorst is GroenLinks nu een factor van betekenis. Waar de 'natuurpartij' eerder alleen te vinden was in gemeentebesturen van grote steden, neemt de partij nu plaats in de colleges van diverse gemeenten waar het boerenbelang groot is.

Het gebruik van woorden die eerder polariseren dan verbinden, kan worden gezien als een slechte voorbode voor de samenwerking tussen boeren en groene colleges. Dat blijft echter afwachten. In de praktijk zijn er ook heel goede samenwerkingen aan te wijzen tussen partijen als LTO Noord en Natuurmonumenten.

Het blijft daarnaast de kunst om feit en fictie te onderscheiden. Zo denken bodemkundigen bijvoorbeeld verschillend over de staat van het bodemleven. In projecten als Vruchtbare Kringloop Achterhoek laten boeren bovendien zelf zien dat een gezonde bodem voor hen een topprioriteit is.

In diverse demo's, waar ook de pers voor wordt uitgenodigd, wordt aangetoond dat boeren met allerlei zaken bezig zijn die zijn gericht op bodemvruchtbaarheid. Juist op proefboerderij De Marke in de gemeente Bronckhorst staat kringlooplandbouw centraal. Woorden als 'zombiegrond' zijn niet alleen een wapen, ze kunnen ook het zicht op de waarheid vertroebelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer