'Boeren moeten hun verhaal blijven vertellen'

Pluimveehouder Hugo Bens van BoerderEi in Haps hield van 15 tot en met 21 januari het populaire Twitter- en Facebookaccount van Boerburgertweet bij. Daardoor konden tienduizenden mensen de werkzaamheden op zijn bedrijf volgen.

%27Boeren+moeten+hun+verhaal+blijven+vertellen%27
© Rabobank

Hoe was het om een week lang actief bezig te zijn met sociale media voor Boerburgertweet?

'Wij hebben veel reacties gekregen, zowel in positieve als negatieve zin. Ik vind het ontzettend mooi om aan iedereen te laten zien hoe wij met de dieren omgaan in ons pluimveebedrijf. Op deze manier kunnen wij ook zien wat er in de stallen gebeurt. In de toekomst willen wij ook filmpjes op YouTube plaatsen. Daar zijn we mee aan het experimenteren.'

Ik vind het ontzettend mooi om aan iedereen te laten zien hoe wij met de dieren omgaan in ons pluimveebedrijf

Hugo Bens, pluimveehouder in Haps

Wat zagen mensen die de tweet volgden?

'Wij geven onze kippen topzorg, goed voedsel en 24 uur per dag vers drinkwater om ze gezond te houden. Ze zeggen wel eens: 'Als je niet van dieren houdt, kun je geen dieren houden.' Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Gezonde dieren zijn voor ons niet alleen belangrijk omdat wij een inkomen verdienen met de eieren, maar ook omdat wij respect en passie hebben voor onze dieren.'

Waar haalde u de inspiratie vandaan voor de berichten die u hebt gedeeld via Boerburgertweet?

'Die inspiratie zit van nature al in mij. Wij nodigen bijvoorbeeld basisscholen uit om met hun klassen eens een kijkje te komen nemen in onze stallen. Daardoor leer je wat mensen interessant vinden. Vaak is het een combinatie van informatie delen en laten zien welke werkzaamheden er allemaal gedaan moeten worden op een pluimveehouderij.'

Vindt u dat boeren en tuinders in het algemeen al genoeg gebruikmaken van sociale media?

'Ik vind het positief dat steeds meer boeren en tuinders actief zijn op sociale media. Het mooiste is ook als we positieve verhalen uit de verschillende sectoren delen met elkaar. Zo kunnen we elkaar versterken en aan meer mensen laten zien hoe het er daadwerkelijk aan toegaat op onze bedrijven.'

Waarom is het belangrijk voor boeren om hun eigen verhaal te vertellen?

'Als boeren moeten we zo min mogelijk reacties geven op actiegroepen die de agrarische sector in een negatief daglicht proberen te stellen. Het is veel sterker om ons eigen verhaal te blijven vertellen. Dus niet boos of onverschillig worden, maar je passie tonen. Dan sta je in je kracht en kunnen we samen de publieke opinie op een positieve manier beïnvloeden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer