Projecten tegen uitspoeling gereed

In 34 drinkwaterbeschermingsgebieden gaan boeren aan de slag om de nitraatuitspoeling te verminderen. Komende week worden de eerste handtekeningen gezet voor een aanpak waarbij boeren samen optrekken met waterbedrijven en provincies.

Projecten+tegen+uitspoeling+gereed
© Jan van Liere

De uitspoelingsprojecten voor zand- en lössgronden in Zuid- en Oost-Nederland komen voort uit het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Eind vorig jaar tekenden LTO Nederland, VEWIN, IPO en het Rijk een bestuursovereenkomst.

Sindsdien zijn de 34 deelnemende gebieden uitgekozen. Deze zomer worden de afzonderlijke uitvoeringsovereenkomsten afgehamerd. Het gaat om gebieden in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. In Limburg volgen de overeenkomsten later dit jaar.

50 tot 80% participatie

Het streven is dat in elk van de drinkwaterbeschermingsgebieden 50 tot 80 procent van de boeren meedoet. Deelnemers krijgen individuele bedrijfsbegeleiding, via studiegroepen wisselen ze ervaringen uit en ze kunnen deelnemen aan velddemonstraties. De uitvoering van de projecten wordt gecoördineerd door het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

'Meedoen is vrijwillig, maar niet vrijblijvend', aldus LTO-portefeuillehouder Bodem- en waterkwaliteit Claude van Dongen. 'Als het niet zou lukken om zo de nitraatuitspoeling te verminderen in gebieden waar die nu nog te hoog is, dan komen er in de toekomst verplichtende regels. Wel is die volgorde, dus laten we nu deze kans grijpen.'

12 miljoen euro

Hij wijst erop dat Rijk, provincies en waterbedrijven 12 miljoen euro beschikbaar stellen voor agrarische bedrijfsbegeleiding en monitoring. 'Met die middelen kunnen we aan de slag. Voor boeren is het interessant om aan te haken, want hiermee krijg je beter zicht op wat er speelt op je bedrijf.'

Volgens de portefeuillehouder is deze concrete aanpak van de nitraatuitspoeling een van de manieren om eindelijk een eind te maken aan de discussies over het nitraatbeleid. 'Dat speelt al dertig jaar. Ik hoop dat het niet nog eens dertig jaar duurt, maar dat we naar een afronding gaan toewerken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer