Boer gaat klimaatbeleid voelen

Nederland moet zijn broeikasuitstoot in 2030 met 36 procent hebben verminderd ten opzichte van 2005, stelt de Europese Commissie voor. Ook boeren en tuinders moeten hun steentje bijdragen.

Boer+gaat+klimaatbeleid+voelen
© Koen van Wijk

Na het klimaatakkoord in Parijs eind vorig jaar lanceerde Eurocommissaris Miguel Arias Cañete vorige week voorstellen voor het nieuwe klimaatbeleid voor de periode 2021-2030. De uitstoot van broeikasgassen moet in heel Europa omlaag, in Nederland met 36 procent ten opzichte van 2005.

Over dit nieuwe klimaatplan wordt nog tot en met 2018 volop vergaderd en onderhandeld. Maar LTO Nederland trekt nu al aan de bel. Immers, de invoering van de Nitraatrichtlijn en Natura 2000 zijn wijze lessen. Jaren geleden werd erover besloten, pas nu voelen boeren de gevolgen daarvan in hun bedrijfsvoering. Oppassen dus.

Aan de bak

Nou heeft Nederland sinds 2005 al een slag gemaakt. Maar op 36 procent CO2-reductie zitten we nog lang niet. En het huidige tempo waarmee Nederland tot een 14 procent duurzame energie moet produceren, ligt nog veel te laag. Kortom, Nederland moet aan de bak, ook de land- en tuinbouw.

Zo staat in het Brusselse voorstel gebruik van gras- en bouwland centraal. Vanaf 2021 moet landgebruik een 'nuloperatie' worden. Oftewel, geen broeikasgasje meer mag de lucht in door veranderingen in landgebruik zonder compensatie. Voor de tuinbouw gaat het vooral om uitstoot van CO2, voor de veehouderij van methaan.

Flexibiliteit

Oplossingen zijn er ook, onder meer met kringlopen, duurzaam bodem- en energiegebruik, efficiëntie en mineralenconcentraten als kunstmestvervanger. Die spelen een belangrijke rol bij het verdienen van een stuk 'flexibiliteit' in de uitstootreductie. Zo krijgt Nederland 1,1 procent flexibiliteit, omdat het al koolstof opslaat in de bodem.

Daarnaast is nog eens 2 procent te verdienen vanwege de relatief efficiënte landbouw. Maar daar moet wel iets tegenover staan.
Daarom wil LTO meer naar een systeem van belonen dan straffen. Om de voedselproductie zeker te stellen en ruimte voor ondernemen te krijgen. Belangrijk is dan ook om de discussie nu te voeren om later niet overgeleverd te zijn aan de uitvoerders van het beleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer