Iets minder uitstoot broeikasgassen

Het afgelopen jaar was de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 1 procent lager dan in 2016. In de landbouw stagneert de teruggang van de uitstoot van methaan en lachgas.

Iets+minder+uitstoot+broeikasgassen
© Persbureau Noordoost

Dat blijkt uit een voorlopig overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM. Een positieve ontwikkeling is dat er vorig jaar minder steenkool werd ingezet voor de elektriciteitsproductie. Tegelijk was er een iets grotere uitstoot als gevolg van de groeiende economie.

In de landbouw was in 2016 sprake van een toegenomen uitstoot van methaan. Dat heeft vooral te maken met het gestegen aantal koeien. Ook de agrarische uitstoot van lachgas nam licht toe.

Positieve bijdrage

Over de langere termijn gezien levert de landbouw wel een positieve bijdrage aan het beperken van de broeikasgasemissies. Het CBS meldt dat in de periode van 1990 tot 2017 de Nederlandse economie groeide met 73 procent, terwijl de uitstoot van broeikasgassen iets daalde.

Dat heeft te maken met een halvering van de hoeveelheid methaan, lachgas en F-gassen. Die halvering is vooral het resultaat van de maatregelen die zijn genomen in de industrie en landbouw en bij vuilstortplaatsen.

In 1990 was de landbouw verantwoordelijk voor het vrijkomen van bijna 590 miljoen kilo methaan. In 2016 was dat nog 546 miljoen kilo. De landbouwuitstoot van lachgas daalde van 34 miljoen kilo in 1990 naar 21 miljoen kilo in 2016.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer