Grashoff+genuanceerder+over+collectieve+waterzuivering
Nieuws
© eigen foto

Grashoff genuanceerder over collectieve waterzuivering

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff wil zijn standpunt over het uitstel dat wordt verleend aan tuinders die werken aan collectieve waterzuivering nuanceren. De politicus zei dit na een bezoek aan chrysantenkwekerij Rodalin in Zuilichem.

Grashoff had afgelopen najaar een motie ingediend waarbij hij de regering verzocht de uitzondering voor collectieve zuivering te beperken tot uiterlijk 1-1-2019. Dat is twee jaar eerder dan is vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord waterzuivering glastuinbouw.

Het Kamerlid is kritisch op de uitstelmogelijkheid omdat hij vindt dat de milieubelasting door de glastuinbouw zo snel mogelijk moet worden teruggedrongen. Dit is volgens hem een reële mogelijkheid omdat de technische mogelijkheden aanwezig zijn. De motie werd uiteindelijk aangehouden.

Bedrijfsbezoek

Op uitnodiging van LTO Nederland bezocht Grashoff vandaag een glastuinbouwbedrijf dat werkt aan een collectieve zuivering. De samenwerkende ondernemers hebben uitstel gevraagd, onder meer omdat nieuwe riolering moet worden aangelegd en hiervoor moeten gemeentelijke procedures worden doorlopen.

'Ik zie aan een project als dit dat het soms meer tijd kost om collectieve zuivering voor elkaar te krijgen', zei Grashoff na zijn bezoek. 'Hier is de planning om in 2020 van start te gaan. Dat is nog een jaar eerder de maximale uitsteltermijn. Ik ben blij dat hier een goed project wordt neergezet en ik geef ze graag de kans tot 2020 om dat te voltooien. Ik zal mijn eerdere mening nuanceren.'

Hoofdlijnenakkoord

In het Hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over een individuele waterzuiveringsplicht voor gewasbeschermingsmiddelen in de glastuinbouw. Binnen deze afspraken is opgenomen dat de zuiveringsplicht collectief kan worden ingevuld en dat voor de realisatie van deze collectieve zuiveringen maximaal 3 jaar uitstel kan worden verleend tot uiterlijk 1-1-2021. Dit uitstel is aan voorwaarden verbonden en wordt verleend via maatwerk door bevoegd gezag.

'Er zijn vijftig tot zestig van deze collectieven', zegt Grashoff. 'Dat betekent dat het overgrote deel van de glastuinbouwbedrijven al aan zuivering doet. Dat moeten we gaan zien aan de meetresultaten in het oppervlakte water.'

Biologisch

Grashoff noemde het bedrijfsbezoek 'heel positief'. 'Ik ben bij een zeer professioneel bedrijf geweest, waarbij voor tachtig procent met biologische bestrijding wordt gewerkt. Daarmee is vastgesteld dat dat kan. Ik heb veel respect voor deze ondernemers. Ik zou willen dat de hele sierteelt een voorbeeld neemt aan deze voorlopers, zodat biologische bestrijding echt gemeengoed wordt in de sierteelt.'
De GroenLinks-politicus verklaarde zich een voorstander van geïntegreerde gewasbescherming, waarbij chemische bestrijding als laatste redmiddel kan worden toegepast, als 'groene' gewasbescherming niet toereikend is. Voorwaarde is voor hem dat het totaal van het gebruikt van gewasbeschermingsmiddelen flink wordt teruggebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer