Gebruik+waterstofperoxide+bij+zuivering+is+kansrijk
Nieuws
© Koen van Wijk

Gebruik waterstofperoxide bij zuivering is kansrijk

Tuinders kunnen aan de zuiveringsplicht voldoen met een nieuwe variant van fentonreactie, waarbij gewasbeschermingsmiddelen onder andere worden afgebroken onder invloed van waterstofperoxide.

Dat blijkt uit het zuiveringsonderzoek Berlikum dat kort geleden is afgerond. Doel van dit project was om de emissie van middelen naar het oppervlaktewater te laten voldoen aan de wettelijke zuiveringsplicht van 95 procent, zoals die per 1 januari 2018 geldt, tegen lagere kosten dan de actuele marktprijs.

De afbraak van de gewasbeschermingsmiddelen geschiedt niet alleen met behulp van het oxidatiemiddel, maar ook met UV-C straling en ijzerionen die door middel van elektrolyse in oplossing worden gebracht. De kwartsbeschermbuizen van de UV-C lampen worden daarbij tegen vervuiling beschermd met ultrasone trillingen zodat periodieke reiniging met zuur niet noodzakelijk is. Collectieve zuivering blijkt in Berlikum slechts beperkte financiële voordelen te hebben ten opzichte van een individuele zuivering, is een andere conclusie na het onderzoek.

Eerder onderzoek

Tijdens een eerder onderzoek bij Wageningen UR bleek dat zuivering met waterstofperoxide in aanwezigheid van opgelost ijzer goede mogelijkheden bood. De methode met waterstofperoxide leek bij aanvang van dit project een optie om op korte termijn de kosten voor zuivering aanzienlijk te verlagen. Voor de glastuinbouw was het daarom van belang dat deze methode verder werd onderzocht.

Het project was een initiatief van LTO Noord Glaskracht. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centre of Expertise Water technology (CEW), in samenwerking met technologie-ontwikkelaar Easymeasure BV en installatiebouwer Water Waves BV uit Leeuwarden. Easymeasure BV heeft een proefinstallatieonderzoek gedaan in het Water Applicatie Centrum Leeuwarden en tests uitgevoerd met een praktijkinstallatie bij tomatenteler Maatschap R. en C. van Marrewijk in Berlikum.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer