Varkenssector+verlangt+steun+LNV+voor+blijvers
Nieuws
© Jos van den Brink

Varkenssector verlangt steun LNV voor blijvers

Het ministerie van LNV heeft een concepthoofdlijnenakkoord verstuurd naar de varkenssector, provincies en gemeenten over een warme sanering van de varkenshouderij. De sector steunt de verdeling van de 200 miljoen euro, maar eist aanvullende garanties.

Het plan is deze week opnieuw voorgelegd aan de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (POV, Rabobank, Vion, Topigs Norsvin, Agrifirm en ForFarmers), provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Voor 1 juli verlangt minister Carola Schouten (LNV) hom of kuit van alle partijen die aan tafel zitten.

• Lees ook: Varkenssector knokt voor perspectief na krimp

Van het budget van 200 miljoen euro gaat 120 miljoen euro naar sanering en beëindiging van varkensbedrijven. Opgekochte rechten komen niet opnieuw vrij. Het ministerie betaalt boven op de marktprijs een beëindigingsvergoeding.

Uitvoeringskosten

Schouten trekt 60 miljoen euro uit voor innovatie en verduurzaming: 40 miljoen euro voor de varkenshouderij, 15 miljoen euro voor pluimvee en 5 miljoen euro voor melkgeiten. Het ministerie van LNV houdt 20 miljoen euro in voor uitvoeringskosten, tot onvrede van de sector.

• Lees ook: Voorrang voor wijker of blijver in varkenssector?

De POV strijdt nog voor concessies van de minister. Het verweer richt zich op de uitwerking van maatregelen, voor de verdeling van de 200 miljoen euro is steun. De opkoopregeling van rechten wordt verder uitgewerkt, maar leidt tot bezwaren bij de POV. 'Wij pleiten voor slimme combinaties, waarbij rechten deels vrijkomen voor blijvers', zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Vergezichten

De POV wil garanties dat provincies en gemeenten bijdragen aan de sloop van locaties en herbestemming mogelijk maken en verlangt tevens dat schot wordt gebracht in mestverwerking en -verwaarding. Innovatiegeld moet worden ingezet voor 'haalbare praktijkinnovaties in plaats van vergezichten.'

Patrick Bramer en Johan Boonen

Weer

 • Dinsdag
  34° / 18°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer