ABN+Amro+verwacht+druk+op+varkensprijs
Nieuws
© Shutterstock

ABN Amro verwacht druk op varkensprijs

De stijgende productie in Europa, gecombineerd met een stabiele tot dalende Europese vraag, zorgt volgens ABN Amro in 2018 voor druk op de varkensprijzen. De aantrekkende markt buiten Europa kan dat niet zo maar goed maken.

ABN Amro verwacht daarom dat 2018 voor de varkenshouderij economisch een beduidend minder jaar wordt dan 2017. Toen stegen de inkomens op varkenshouderijbedrijven door hogere prijzen. In 2018 wordt in Europa een hogere productie verwacht en dat geeft druk op de prijzen in 2018. De vraag naar varkensvlees in Europa zal stabiel tot licht dalend zijn.

De vraag naar varkensvlees in landen buiten Europa (Azië en Afrika) stijgt. In 2017 is er naar schatting voor 1,95 miljard euro aan varkensvlees vanuit Nederland geëxporteerd naar het buitenland. Een groei van 7 procent ten opzichte van 2016. De groei was alleen te danken aan een stijging in de uitvoer naar landen binnen de EU. De uitvoer naar de landen buiten de EU daalde met 18 procent.

Chinese middenklasse

Dat kwam vooral op het conto van China kwam. China is een belangrijke afnemer van varkensvlees. Het is een markt die ook flink groeit door de toenemende bevolking en middenklasse. In 2016 herstructureerde China zijn varkenssector, ingegeven door milieu- en gezondheidsoverwegingen.

Dit betekende, aldus ABN Amro in Insights dat de productie van varkensvlees tijdelijk terugviel en China meer varkensvlees moest importeren. Nederland voerde dat jaar maar liefst 33 procent meer varkensvlees uit naar China. Dat effect was in 2017 weg en dat zorgde vorig jaar voor een daling van de export jaar-op-jaar. Maar nog steeds ligt de export naar landen buiten de EU (met name China) 75 procent hoger dan zes jaar geleden.

Vierkantsverwaarding

Voor de Europese varkenshouderijen is de export naar Azië wel belangrijk voor een betere verwaarding van het vlees. Voor dit jaar voorziet ABN Amro dat de wereldmarkt van varkensvlees in het teken zal staan van de net aangekondigde hogere importtarieven van China voor varkensvlees uit de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten is voor China de op een na grootste exporteur van varkensvlees. De hogere importtarieven voor producten uit de VS biedt kansen voor de Europese sector, maar wel moet bedacht worden dat het varkensvlees uit de VS de markt elders onder druk kan zetten.

Concurrentievoordeel

Driekwart van al het varkensvlees gaat naar de EU en hoewel de vraag in de EU niet stijgt, blijft dit voorlopig nog wel de belangrijkste markt. Op de internationale markt is namelijk veel concurrentie, helemaal nu de Europese varkensprijzen relatief hoog liggen, schetst ABN Amro. Het Nederlandse varken concurreert minder op prijs en meer op kwaliteit.

Na het varkensvleesschandaal in China (2013) is hygiëne, voedselveiligheid en traceerbaarheid belangrijker geworden. Met Holland Varken en Trusted Pork Europe probeert de Europese/Nederlandse varkenssector deze aspecten onder de aandacht te brengen van de internationale markt. Ook dierenwelzijn is een verkoopargument voor het Nederlandse varken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer