Terschellinger+boer+positief+over+ganzenproef
Nieuws
© Freelancer

Terschellinger boer positief over ganzenproef

De proef om de hele winter ganzen te verjagen, heeft een positief effect op de ruwvoerwinning. Dat stelt melkveehouder Gerard Cupido op Terschelling. Collega-boeren op het eiland hebben juist meer ganzenschade.

'En daar gaan we. alweer maaien voor de 2e snede', twitterde hij maandag. Cupido: 'Hoewel op sommige plekken de verdroging zichtbaar is, omdat wij geen regen hebben gehad moet het er nu echt af. Anders begint het te bloeien.'

Cupido uit Lies stopte vorig jaar met de opvang van ganzen op zijn 80 hectare grasland in de polder van Terschelling. Hij gaat zich de komende drie jaar in de winter richten op verjaging met ondersteunend afschot. 'Veel boeren laten de gans hun bedrijfsvoering overnemen. Ze kijken alleen maar naar het geld', beredeneerde hij toen.

Jagers

Cupido is 'hartstikke tevreden' over de proef. 'Alles hangt af van een goede samenwerking met de jagers. Hierdoor hebben we aanzienlijk minder schade dan vorige jaren.' Deze week verwacht de ondernemer de taxatierapporten te krijgen.

De eerste snee had hij rond 7 mei binnen. 'Dat is uitzonderlijk vroeg.' Ook de koeien gingen twee weken eerder naar buiten dan de voorgaande jaren.

In samenwerking met de Wildbeheer Eenheid kwam er afgelopen winter elke ochtend een jager die de ganzen verjaagde.

'Dat is vrij goed gegaan. Op de dijk hadden we tijdens volle maan wat schade; omdat de ganzen dan ' s nachts vraten. En begin april waren hier opeens meer dan 1.000 rotganzen. Vermoedelijk door verjaging vanaf vaste wal. Het was erg moeilijk om die weg te krijgen. De mogelijkheden wat betreft verjaging waren wat beperkt omdat we de weidevogels niet mogen verstoren.

Kieviten

Minder te spreken is hij over het aantal kieviten. 'Het is een slecht kievitjaar. Ik heb heel weinig jonge kieviten gezien, dat was andere jaren wel anders. Aanvankelijk dacht ik dat het door de verjaging van ganzen kwam. Maar ook bij andere boeren is de kievitenpopulatie heel slecht.'

Een ander verhaal heeft voorzitter van de afdeling Terschelling Jodie Kuipers. Bij hem nam de ganzenschade met zo'n 30 tot 40 procent toe ten opzichte van vorig jaar. 'De druk is ontzettend hoog, ook bij de buurman.'

Een van de verklaringen hiervoor is dat de ganzen die Cupido verjaagt nu op het grasland van collega-boeren gaan zitten. 'Het leidt nog niet tot wrijving', stelt Kuipers. 'Maar de ganzen moeten toch te vreten hebben en halen elders hun voedsel.'

Cupido geeft aan dat hij vorig jaar op tijd zijn collega-boeren heeft gemeld dat hij uit het ganzenfoerageergebied stapte. 'Ik heb die keuze gemaakt. Ik krijg voor de schade die ik heb ook minder vergoeding dan de boeren die wel in ganzengedooggebieden zitten.

Schadeuitkering

Dat stelt ook Kuipers. 'Het is nu nog te vroeg om de gevolgen goed te overzien. Het is nog maar afwachten hoe het bijvoorbeeld gaat met de schadeuitkering. Gedogende boeren hebben al waanzinnig veel moeite om het geld bij elkaar te harken, de uitkering van de schade van vorig jaar liep door tot april, mei dit jaar. Voor een boer die niet gedoogd wordt het wellicht nog moeilijker.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer